Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Guinnessov rekord
  • 01.01.2023. 15:00

Vrtlar srušio rekord - uzgojio najduži poriluk na svijetu

Derek Hulme je uspio uzgojiti najduži poriluk, a na jesenskom sajmu je srušeno jedanaest rekorda.

Foto: Facebook/DerekHulme
  • 293
  • 76
  • 0

Derek Hulme, hobi vrtlar iz Stoke-on-Trenta, u Ujedinjenom Kraljevstvu, službeno je uzgajivač najdužeg poriluka na svijetu prema podacima Guinnessove knjige rekorda. Uspio je uzgojiti primjerak ovog povrća dug 143,2 cm. Prosječna veličina poriluka kojeg možemo pronaći na policama trgovina se kreće oko 30,5 cm, a širok je 2,5 do 5 cm.

Rekordno povrće predstavljeno je na godišnjoj manifestaciji CANNA UK National Giant Vegetables Championships 2022. koja se održava svakog rujna na sajmu Three Counties Showground u Malvernu, Worcestershire, UK. Predstavljene su rekordni primjerci bundeve i repe koja je bila duga preko 4,6 m.

Tajna uzgoja

Hulme je pažljivo uzgajao primjerke za izložbu u zaštićenom politunelu iz sjemena sorte bugarskog dugog. Korištenje politunela pomoglo je vrtlaru da produži sezonu rasta, omogućavajući da se njegova veličina razvije daleko iznad očekivanja, a istovremeno čuva štetnike podalje i smanjuje štetu uzrokovanu vremenskim prilikama.

Hulme ostvario dječački san da osvoji svjetski rekord

Kao uzgajivač s iskustvom od preko trideset godina u uzgoju cvijeća i povrća, Hulme je novajlija u uzgojuu velikog povrća, ali je imao dječački san da osvoji svjetski rekord. On i nekoliko drugih uzgajivača su 2019. dobili paket od 30 sjemenki bugarskog dugog u pokušaju da uzgoje prvi svjetski rekord za najduži poriluk. U tome ih je spriječila pandemija i ograničenja vezana za COVID-19.

"Ove godine sam se prijavio na Malvern, CANNA UK National Giant Vegetable Championships i konačno sam službeno osvojio titulu Guinnessove knjige rekorda za najduži poriluk na svijetu."

Srušeno jedanaest rekorda

Samo ove godine srušeno je 11 novih rekorda na gigantskim natjecanjima u povrću, među kojima možemo nabrojati:

  • najteži patlidžan od 3,362 kg kojeg je uzgojio Peter Glazebrook,

  • najduža repa 4,605 m od Joea Athertona,

  • najteža poljska bundeva od 121,6 kg od Marka Baggsa,

  • najduža biljka krumpira od 2.847 m koju je uspio uzgojiti Kevin Fortey.

Joe Atherton je 2021. osvojio rekord za poriluk od 136 cm, a na ovogodišnjem natjecanju osvojio je nagradu za najdužu repu od 4,605 m što je najduži primjerak ikad uzgojen. Time je srušio vlastiti rekord iz 2019. godine. Njegova tajna je uzgoj u plastičnim cijevima.

Najduži krastavac na svijetu je nešto ranije predstavio Sebastian Suski, a plod je dostigao dužinu od nevjerojatnih 113,4 cm.


Tagovi

Guinnesov rekord Derek Hulme Najduži poriluk Svjetski rekordi Gigantsko povrće


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]