Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Park tamnog neba
  • 15.12.2019. 16:30
  • Bjelovarsko-bilogorska, Daruvar

"Vrani kamen": prvi hrvatski Međunarodni park tamnog neba zlatne kategorije

Mjesto je to izuzetne kvalitete prirodnog noćnog zvjezdanog neba bez svjetlosnog onečišćenja te je sada službeno proglašen prvim hrvatskim Međunarodnom parkom tamnog neba.

Foto: Helena Jakobović
  • 308
  • 16
  • 0

U prostorijama Hrvatskog novinarskog društva održana je tiskovna konferencija na kojoj je svečano objavljeno kako je park "Vrani kamen“, ujedno istoimena gospodarska jedinica kojom gospodari bjelovarska Podružnica Hrvatskih šuma, postao prvi hrvatski Međunarodni park tamnog neba u zlatnoj kategoriji. Veliko je to priznanje i čast za Hrvatsku i sve dionike koji su sudjelovali u ostvarenju ovog projekta, budući su kriteriji za proglašenje parka takve vrste vrlo strogi. 

Međunarodna organizacija za zaštitu tamnog neba IDA (International Dark-Sky Association) globalna je američka neprofitna organizacija, koja je sada među parkove tamnog neba, njih tek stotinjak u svijetu, uvrstila i naš "Vrani kamen“. Međunarodna oznaka Park tamnog neba promiče edukaciju temeljenu na znanosti i astronomiji, istovremeno poboljšavajući energetsku učinkovitost i smanjivanje troškova kroz poboljšanje javne rasvjete, stvarajući uvjete za razvoj astroturizma. Isto tako, jedan od ciljeva parkova tamnog neba je podizanje svjesnosti kod ljudi o svjetlosnom zagađenju te potrebi da se zaštiti noćni okoliš i baština noćnog neba, uz brigu o gotovo netaknutoj prirodi.

Na konferenciji su, uz brojne sudionike, u ime predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića i voditelja bjelovarske podružnice Ivana Cuga sudjelovali rukovoditeljica Odjela za ekologiju UŠP Bjelovar Željka Bakran i upravitelj šumarije Daruvar Darko Bakarić. 

Velika zahvala upućena je Hrvatskim šumama, UŠP Bjelovar, zbog inicijative da se proglašenje stavi u postupak, iznimne suradnje i uloženih napora da se riješi potrebna dokumentacija prilikom apliciranja projekta pa i pomoći oko samog odabira imena parka. No najvažnija osoba, bez koje se ništa ne bi ostvarilo je gospođa Dunja Županić, voditeljica projekta Park tamnog neba "Vrani kamen“. Entuzijastica i zaljubljenica u zvijezde koja se astronomijom bavi od djetinjstva, a astrofotografijom više od deset godina, aktivna članica astronomskog društva "Kumova slama“ iz Daruvara i još puno toga može se pročitati u njenom životopisu. 

Kada ste zadnji put podigli svoj pogled prema nebu želeći barem malo promatrati zvijezde i uživati u njihovom sjaju, ugledati možda jednu zvijezdu padalicu i zamisliti želju? Teško je to ostvarivo u današnjim preosvijetljenim gradovima, u kojima svjetlosna opna onemogućava pogled i uživanje u nebeskoj čistini. Park tamnog neba "Vrani kamen“ nalazi se tek 4 km od grada Daruvara, a prostire se na 8.000 ha površine na planini Papuk. Područje je to netaknute, ali živopisne  prirode koja je velikim dijelom zaštićena od svjetlosnog zagađenja. 

Ugasiti svjetla, a upaliti zvijezde slogan je i važan korak prema kvalitetnom noćnom nebu što je prepoznato od strane Grada Daruvara, koji ulaže velike napore kako bi se dotrajala i stara javna rasvjeta zamijenila novom javnom rasvjetom koja odgovara svim ekološkim standardima. Na taj način dodatno će se poboljšati kvaliteta noćnog neba, a grad postati zaista prava zona zdravlja. 

Mjesto je to izuzetne kvalitete prirodnog noćnog zvjezdanog neba (Foto: Dunja Županić)

Daruvar je grad koji voli život i sa svim blagodatima koje nudi poput termalnih toplica, vinske ceste, bogate gastronomske ponude, on to svakako i potvrđuje. Daruvar je grad u koji se dolazi okrijepiti dušu i tijelo, ali i um, osloboditi se stresa, a ujedno rasplamsati maštu i otputovati u beskonačna prostranstva svemira u kojima se sada može uživati iz Međunarodnog parka tamnog neba "Vrani kamen“.

Autorica: Helena Jakobović


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Vrani kamen Međunarodni park tamnog neba Priznanje


Partner

Hrvatske šume d.o.o.

Ulica kneza Branimira 1, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 4804 174, e-mail: darko.biscan@hrsume.hr web: http://www.hrsume.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.