Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Volonterski kamp Planinski duh
  • 12.07.2018. 16:15

Volonteri žele da ožive stepski pašnjak na Fruškoj gori

Stepski pašnjaci nestaju zbog snažnog pritiska poljoprivrede, zamiranja tradicionalnog stočarstva, preoravanja i zarastanja.

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije / Goran Vučićević
  • 323
  • 13
  • 0

Jedan od poslednjih stepskih pašnjaka nalazi se kod sela Mala Remeta na Fruškoj gori. Kako bi ga oživeli, svoje snage udružili su volonteri iz osam evropskih država. Oni su učesnici Međunarodnog volonterskog kampa "Planinski duh" i tokom dve nedelje će uklanjati žbunje i nisko rastinje.  Zbog nedostatka ispaše i košenja, ovde su proterane tekunice, glavni plen kritično ugroženih orlova krstaša.

"Orlovi krstaši su nestali sa Fruške gore pre dve godine. Evo danima već krčimo žbunje sa pašnjaka i nismo videli ni jednu tekunicu. Pored toga što ugrožene vrste gube svoje stanište i preostali stočari iz Male Remete uskoro neće imati pašnjak gde bi napasali svoju stoku", rekla je za RTV Marijana Demajo iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Krsta, Srba, Lala - kako će se zvati jedini orlić krstaš u Srbiji?

Volonteri stigli i iz Portugala

Sa željom da upozna srpsku kulturu, na kamp je stigao i Hose Migel (Jose Miguel Botica Rodrigues) iz Portugala. Kaže da je presrećan: "Meštani iz Male Remete su divni, svaki dan nas obilaze, donose nam hranu, koja je preukusna. U Portugal ću poneti lepe uspomene, osećaj da sam učinio nešto korisno za prirodu, kao i da sam stekao prijatelje iz Poljske, Velike Britanije, Hrvatske, Turske, Italije, Bugarske, Španije i Srbije".

Pašnjaci nestaju zbog pritiska poljoprivrede

Jedno od najugroženijih tipova staništa su upravo stepski pašnjaci, a Vojvodina je nekadai bila mozaik slatinskih i stepskih travnih predela. Međutim, oni nestaju zbog snažnog pritiska poljoprivrede, zamiranja tradicionalnog stočarstva, preoravanja i zarastanja. Tako nestaju i poslednje oaze koje su od velike važnosti za brojne ugrožene vrste. 


Izvori

RTV


Tagovi

Volonteri Kamp Fruška gora Mala Remeta Stepski pašnjak Tekunice Orao krstaš Zaštita životne sredine


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.