Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HSS
  • 31.10.2018. 16:30

Vlaović: Ako se može ulagati u brodogradilišta, može se i otkupiti proizvode hrvatskih poljoprivrednika

Domaće jabuke, svinje pa i krizanteme ostaju na farmama i plastenicima, a Hrvati jedu uvezenu, skrivenim potporama visoko subvencioniranu hranu, kaže saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović.

Foto: Pixabay/Hans
  • 223
  • 109
  • 0

"Ako je država spremna ulagati u brodogradilišta, davati jamstva i ako je svaki hrvatski građanin opterećen sa 700 kuna Uljanikovog duga koji će biti plaćen iz proračuna, onda poljoprivrednici od ministra poljoprivrede očekuju da barem otkupi proizvode hrvatskih poljoprivrednika i s njima nahrani vojsku i policiju. Uz dobru volju to je moguće", smatra saborski zastupnik HSSS-a Davor Vlaović.

Naime, na održanom Saborskom odboru za poljoprivredu ministar Tomislav Tolušić informirao je saborske zastupnike o Uredbi o ZPP, strateškim planovima i zajedničkoj poljoprivrednoj politici koju je Hrvatska podržala uz primjedbe oko potrebe veće fleksibilnosti kod odredbe o ograničavanju potpora kod sektorskih mjera, potpore za mlade poljoprivrednike i kod potpore za pašnjake. Govorio je, priopćili su iz HSS-a, o uočenim nejasnoćama kod propisanih mjera tijekom provedbe u praksi te kazao kako Hrvatska nije zadovoljna odredbom mjerenjem ciljeva i rezultata na godišnjoj razini jer će to rezultirati dodatnim ulaganjima u informatizaciju hrvatskog  poljoprivrednog sustava.

"Ministar nije zadovoljan niti planiranim ekološkim mjerama koje se planiraju provoditi jer smatra dodatno će opteretiti poljoprivrednike, prenio je i europski stav o problemima s viškovima šećera na tržištu koji se mogu direktno odraziti na naše proizvođače šećerne repe baš kao i pojava klasične svinjske kuge u Mađarskoj i ostalim EU zemljama. Ministar je također najavio i povoljne kamate za razvoj stočarske proizvodnje koja je stavljena u skupinu prioriteta, te rekao da je 85% ukupne alokacije sredstava u poljoprivredi raspisano kroz javne pozive i 58% ugovoreno.

Nakon takve ministrove izjave ostaje pitanje tko je imao mogućnost javljanja na natječaje, za koga su bili raspisivani jer mnogi mladi poljoprivrednici, članovi OPG-a ostarjeti će prije nego li na njihova gospodarstva dođu prva europska sredstva", navode dalje.  

Davor Vlaović naglasio je u raspravi da poljoprivrednici ne osjete mjere o kojima ministar govori jer poljoprivrednike u Hrvatskoj najviše opterećuje nedostatak tržišta oko čega se naši pregovarači s EU i sam ministar moraju zauzeti, to je prva mjera za revitalizaciju OPG-ova. Upozorio je i na nečinjenje države u zaštiti domaće proizvodnje i činjenicu kako domaće jabuke, svinje pa i krizanteme ostaju na farmama i plastenicima, a Hrvati jedu uvezenu, skrivenim potporama visoko subvencioniranu hranu.


Tagovi

HSS Davor Vlaović Uvoz Hrana ZPP Saborski odbor


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]