Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koronavirus
  • 05.03.2020. 16:30

Vlada: Utjecaj koronavirusa na gospodarstvo vidljiv je od kraja veljače

Zadnja 2-3 dana nema novih rezervacija, ali ni otkaza za lipanj, srpanj, kolovoz i rujan, rekao je ministar turizma Gari Cappelli.

Foto: JumpStory
  • 216
  • 21
  • 0

Ministri iz gospodarskih resora u četvrtak su na sjednici Vlade ocijenili da epidemija koronavirusa nije znatnije utjecala na hrvatsko gospodarstvo u prva dva ovogodišnja mjeseca, ali da je povećanje toga utjecaja vidljivo od kraja veljače.

Ministar financija Zdravko Marić izvijestio je na sjednici Vlade, u sklopu rasprave o stanju, poduzetnim mjerama i preporukama povezanim uz širenje koronavirusa, da se punjenje državnog proračuna u prva dva ovogodišnja mjeseca i prihodi od PDV-a odvijaju očekivanom dinamikom, u skladu s Vladinim projekcijama.

No, ističe Marić, prvi učinci pojave koronavirusa na te pokazatelje vidjet će se tek na podacima za ožujak. Ministarstvo financija analiziralo je broj i vrijednost fiskaliziranih računa, koji pokazuju porast u obje te kategorije u prva dva mjeseca, no kada se analizira samo zadnji tjedan veljače u odnosu na tjedan prije, broj izdanih računa veći je za 0,6 , a ukupni iznos za gotovo 9 posto, napominje.

Najjači učinci vidljivi u trgovini i turizmu

Po njegovim riječima, najjači učinci pritom su vidljivi na trgovinu i turizam. Tako se u trgovini bilježi pad broja izdanih računa za 2,4 posto i rast iznosa za 1,3 posto, a u turizmu i ugostiteljstvu bilo je 7 posto manje izdanih računa, uz 10 posto manji ukupni iznos na računima.

"Početak godine, do izbijanja koronavirusa bio je u skladu s očekivanjima, pa i nešto bolji, ali efekti koronavirusa sada su već vidljivi", zaključio je Marić i napomenuo da za detaljniju i točniju procjenu nedostaju ključne varijable: intenzitet i trajanje epidemije.

Ministar turizma Gari Cappelli rekao je da je u primorskim županijama broj turista od početka godine na lanjskoj razini, a broj noćenja povećan je za 4 posto, dok je u kontinentalnim županijama 4 do 5 posto turista više. Pad se, kaže Cappelli, osjeća zadnjih tjedan dana i to između 30 i 40 posto u fizičkim pokazateljima. 

Istaknuo je da prvo tromjesečje u ukupnim turističkim prihodima sudjeluje s 4 do 5 posto, a prva polovina godine s 27 posto, ocijenivši da je drugi dio predsezone ključan. Po njegovim riječima, zadnja 2-3 dana nema novih rezervacija, ali ni otkaza za lipanj, srpanj, kolovoz i rujan. "Ako bi epidemije stala u idućih 30 dana, uhvatili bismo ritam iz prošle godine", rekao je Cappelli.

Posebne akcije 

Najavio je posebne akcije za najvažnija hrvatska turistička tržišta, povrat troškova za hrvatske izlagače na berlinskoj turističkoj burzi ITB koja je otkazana, kako i akciju "Tjedan odmora vrijedan" iza Uskrsa, s popustima od 50 posto na ulaznice za nacionalne parkove, hotele i restorane. 

Ministar gospodarstva Darko Horvat uz ostalo je podcrtao utjecaj na opskrbe lance, pogotovo iz Kine, odustanke od putovanja i kupovine te pad burzovih indeksa kao područja utjecaja koronavirusa.

Hrvatska je, po njegovim riječima, aktivna u pronalasku zajedničkih europskih rješenja tih problema, pa je tako primjerice uključena u raspravu o europskim potporama najugroženijim sektorima.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Vlada Koronavirus Turizam

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/