Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Popis poljoprivrede
  • 28.05.2020. 15:35

Vlada: Popis poljoprivrede 2020. provodit će se u dvije faze

Sabor je sredinom prošle godine donio Zakon o popisu poljoprivrede 2020., kojim se žele dobiti što precizniji podaci o hrvatskoj poljoprivredi i utvrditi važnosti te djelatnosti za cjelokupno gospodarstvo.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
  • 5.244
  • 304
  • 0

Vlada je na sjednici u četvrtak uredbom izmijenila Zakon o popisu poljoprivrede 2020. pa će se taj popis, umjesto u jednoj fazi, provoditi u dvije faze - od 1. do 30. lipnja za poslovne subjekte, a od 14. rujna do 14. listopada od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG).

Zakonom o popisu poljoprivrede 2020. bilo je predviđeno provesti cijeli postupak u jednoj fazi, od 1. do 30. lipnja ove godine, pri čemu se postupak popisivanja u poslovnom sektoru provodi putem internetskih intervjua, a kod OPG-ova putem popisivača.

No, s obzirom na posebne okolnosti uzrokovane epidemijom covid-19 nije bilo moguće provesti izbor i pozivanje popisivača te se predlaže da rok za popis poslovnih subjekata ostane isti, a da se u dijelu koji se odnosi na OPG-ove pomakne na razdoblje od rujna do listopada, objasnila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Prikupljanje podataka izvještajnom metodom putem interneta

Naime, kako se obrazlaže i u samoj uredbi, za poslovne subjekte prikupljanje podataka će se provesti izvještajnom metodom putem interneta (CAWI - Computer Assisted Web Interview), a iznimno putem tiskanih obrazaca pa stoga za njih nije potrebno odgoditi razdoblje provedbe popisa poljoprivrede.

Uredbom je kontrolni popis poljoprivrede za OPG-ove na reprezentativnom uzorku radi ocjenjivanja obuhvata i kvalitete podataka prikupljenih popisom, također zbog posebnih okolnosti, odgođen za listopad 2020.

Nadalje, propisuje se da će u slučaju nemogućnosti provođenja popisa poljoprivrede i kontrolnog popisa u utvrđenim rokovima uslijed pojave posebnih okolnosti, nove rokove utvrditi glavni ravnatelj Državnog zavoda za statistiku (DZS) posebnom odlukom koja će biti objavljena u Narodnim novinama.

Uredbom se također utvrđuje da se pod posebnim okolnostima podrazumijeva događaj ili određeno stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koje ugrožava život ili zdravlje građana, imovinu veće vrijednosti ili narušava gospodarsku aktivnost, kao što je npr. iznenadna pojave zarazne bolesti uzrokovane covid-19. 

Želja je dobiti što preciznije podatke o hrvatskoj poljoprivredi

Inače, Sabor je sredinom prošle godine donio Zakon o popisu poljoprivrede 2020., kojim se žele dobiti što precizniji podaci o hrvatskoj poljoprivredi i utvrditi važnosti te djelatnosti za cjelokupno gospodarstvo.

Popis će obuhvatiti poljoprivredna gospodarstva s više od 0,4 hektara korištene površine i najmanje 0,1 hektar voćnjaka, vinograda ili maslinika, kao i površine rasadnika, površine pod povrćem, itd. Neće se popisivati povrtnjaci za vlastite potrebe i popisom neće biti obuhvaćene površine pod povrtnjacima za vlastite potrebe s manje od 100 četvornih metara, neke su od zakonskih odredbi.

Kako je obrazloženo prilikom donošenja zakona, novac za njegovu provedbu u iznosu od 34,1 milijun kuna osiguran je u okviru financijskog plana DZS-a. Prikupljeni podaci koristit će se isključivo za statističke svrhe i bit će temelj za ažuriranje Statističkog registra poljoprivrednih gospodarstava.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Zakon o popisu poljoprivrede Vlada Marija Vučković

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]