Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno mnijenje
  • 15.10.2020. 16:30

Vjeruju li građani ZPP-u i što misle o poljoprivredi unutar Unije?

Gotovo tri od četiri stanovnika EU svjesno je važnosti Zajedničke poljoprivredne politike i smatraju da svi građani od nje imaju koristi, pokazalo je najnovije istraživanje javnog mnijenja o poljoprivredi.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 294
  • 237
  • 0

Najnovije istraživanje javnog mijenja o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP) provedeno je u kolovozu i rujnu ove godine. Uključivalo je više od 27.200 ispitanika iz 27 država članica. 

Gotovo svi ispitanici, njih čak 95% smatra da su poljoprivreda i ruralna područja važna za budućnost u Europskoj uniji. Štoviše, istraživanje pokazuje da je više građana EU, odnosno njih 73% svjesno važnosti ZPP-a i vjeruje da će pridonijeti svima, a ne samo poljoprivrednicima. 

Glavni cilj ZPP-a - sigurna i zdrava hrana

Nadalje, stavovi građana o tome koji bi trebali biti glavni ciljevi, slični su nalazima ispitivanja iz 2017. godine. Većina vjeruje da bi pružanje sigurne, zdrave hrane visoke kvalitete trebao biti glavni cilj, zastupajući stav 62% ispitanika, isto kao i 2017. Ovogodišnje je istraživanje također pokazalo da 52% njih smatra da bi jedan od glavnih ciljeva trebao biti zaštita okoliša i borba protiv klimatskih promjena, kao i osiguravanje poštenog životnog standarda farmera.

Više Europljana misli da EU ispunjava svoju ulogu u pogledu ključnih ciljeva ZPP-a. U usporedbi s 2017. godinom, sva područja, uključujući sigurnost hrane, održivost i kvalitetu, porasla su za najmanje 5%. Područje u kojem građani vjeruju da Unija najviše ispunjava svoju ulogu je sigurnost hrane, s tim se složilo 80% ispitanika.

Građani smatraju da su poticaji preniski

Što se tiče financijske potpore, ispitivanje je pokazalo da povećani broj sudionika, za 13% u odnosu na 2017., smatra da je potpora koja se pruža poljoprivrednicima preniska. Također, 56% građana smatra da bi se potrebe trebao povećati u sljedećih deset godina.

Geografska oznaka sve više dobiva na važnosti - EU ju promiče na svim kontinentima

Sada je više njih svjesno i ekološkog uzgoja - 56% je svjesno takve etikete, što je porast od 29% u odnosu na 2017. Svijest o drugim oznakama poput onih geografskih, ostala je stabilna.

Svjesni su i klimatskih promjena

Iako sve veći udio ispitanika vjeruje da je poljoprivreda jedan od glavnih uzroka klimatskih promjena, većina ih smatra da je već dala velik doprinos i u borbi protiv njih. Radi se o 55% takvih stajališta, u odnosu na 46% u 2010.

Što se tiče ruralnih područja, građani najviše vjeruju da okoliš i krajolik (82%), pristup kulturnim aktivnostima (56%) i obrazovnim ustanovama (54%) mogu biti kvalificirani kao dobri. Međutim, pitanje razvitka pristupa brzom internetu u posljednjih 10 godina, ističe se kao najveće poboljšanje (55% njih se slaže), dok za radne mogućnosti njih 44% smatra da su se pogoršale.

Klöckner: Šume najviše uništava pretvorba u poljoprivredno zemljište

Istovremeno, građani vjeruju da najvažnije blagodati koje pružaju šume uključuju osiguravanje životinja prirodnim staništima, očuvanje biološke raznolikosti i očuvanje prirode (69%), apsorpciju ugljičnog dioksida, kao i doprinos u borbi protiv klimatskih promjena i njihovih štetnih učinaka (65%).

Cjelovito izvješće o EU istraživanju bit će objavljeno kasnije u studenom, popraćeno informacijama o pojedinim zemljama. Sažetak je dostupan ovdje.


Tagovi

Javno mijenje Mišljenje građana Europska unija ZPP Istraživanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)