Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vatrogasna zajednica
  • 02.08.2021. 16:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Vatrogascima isporučeno 15 pick-up vozila čija je nabava financirana sredstvima OKFŠ

Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano godišnje iz sredstava naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma pridonosi jačanju kapaciteta zaštite šuma i šumskog zemljišta od požara, rekao je državni tajnik Mršić.

Foto: HVZ
  • 288
  • 103
  • 0

Isporučeno je preostalih 15 vatrogasnih vozila financiranih iz sredstava naknade za općekorisne funkcije šuma, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Primopredaja vatrogasnih pick-up vozila, navode, obavljena je danas u prostorima Državne vatrogasne škole u Zagrebu. 

"Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano godišnje iz sredstava naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma pridonosi jačanju kapaciteta zaštite šuma i šumskog zemljišta od požara i ublažavanju ovoga rastućeg rizika. Hrvatsko vatrogastvo u proteklih nekoliko godina ojačano je za preko 400 vozila, dok je putem EU fondova izgrađeno pedesetak vatrogasnih domova", rekao je državni tajnik Šime Mršić.

Kako je istaknuo, za opremanje vatrogasnih zajednica RH, opremom, osobnom zaštitnom opremom i vozilima, za prethodnu godinu isplaćeno je ukupno 35,7 milijuna kuna, a financiranje se nastavlja u skladu s Programom opremanja i osposobljavanje vatrogasnih zajednica za razdoblje 2020. do 2023. godine. Državni tajnik Mršić dodao je da se kontinuirano radi na protupožarnoj preventivi, gdje su Hrvatske šume napravile preko 5.000 km šumskih prosjeka. 

kako su naveli iz HVZ-a, a prema riječima glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, u razdoblju od početka godine do 31. srpnja u Hrvatskoj je zabilježeno 3.689 požara raslinja, što je za gotovo 1.000 manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Na priobalju je u istom razdoblju opožareno 8.095 ha, što je za 76 posto manje nego prošle godine. Kao razlog ovim velikim razlikama, naveo je kišno proljetno razdoblje, te izostanak velikih požara koji su prošle godine prešli iz BiH na područje Hrvatske na Dinari. Ipak je istaknuo da broj požara u razdoblju od 21. lipnja do 31. srpnja ove godine iznosi 945, što je za 52 posto više nego u istom razdoblju lani. 

“Pozivamo još jednom sve građane na oprez. Jučer smo gasili velike požare kod Trilja i Makarske, a u tijeku je gašenje kod Segeta Gornjeg u Splitsko-dalmatinskoj županiji”. rekao je zapovjednik. 

Inače, vozila su nabavljena temeljem Ugovora o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica za 2019. godinu zaključenog između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice te Programa opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica za 2019. godinu. Iz sredstava naknade za općekorisne funkcije šuma nabavljeno je ukupno 75 kombiniranih i 58 pick-up vozila ukupne vrijednosti veće od 27 milijuna kuna.

Dobili su ih Vatrogasna zajednica Krapinsko-zagorske županije, Bjelovarsko-bilogorske županije, Virovitičko-podravske županije, Zadarske županije, grada Ozlja i općine Gradec te dobrovoljna vatrogasna društva Petričko Selo, Karlovac, Vrata, Prezid, Lukovdol, Bakar, Jakšić i Sv. Juraj Kistanje.  


Tagovi

Vatrogasna vozila OKFŠ Ministarstvo poljoprivrede Šime Mršić Slavko Tucaković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]