Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fendt
  • 10.10.2013. 09:30

Vario fantazija iz Marktoberdorfa

Obilazili smo tvornicu, razmišljali na način Fendta, gledali traktore na pokusnoj stazi i sve nas je dojmilo. No, kada kažemo Fendt, mislimo na one najveće. Fendt traktori serije 800 i 900 Vario su u svom segmntu vodeći, a tu mislimo na one s više od 200 KS

  • 2.824
  • 412
  • 0

Velikom bocom šampanjca koju je svojim utovarivačem u 400 čaša natočio Fendt traktor, obilježen je početak redovnog Press international day u Marktoberdorf-u. Čak 150 novinara iz cijelog svijeta, popilo je taj šampanjac i u čast otvorenja novog Fendt forum centra. Postojeći je proširen s novih 4.300 četvornih metara, a u njega smo ušli i simbolično u svijet Fendta. No, u svakom slučaju, prilagođen je svim posjetiteljima.

Fendt traktor na pokusnoj stazi

"Naš cilj je zadovoljiti zahtjeve naših kupaca. Mnogi nisu iz Njemačke. Prema tome, želimo postati više međunarodni i ponuditi sve informacije na najmanje 20 različitih jezika. Mi smo trenutno u procesu uspostave potpuno nove komunikacijske platforme", objašnjava Roland Schmidt.

Od samog početka konferencije, u kuloarima i hodnicima pričalo se o traktoru jačem od 500 konjskih snaga. I na presici su predstavnici AGCO i Fendta izjavili da još uvijek nema potrebe za takvim traktorima. Međutim, tehnologije koje su predstavljene su doista vrhunske. I onda, što je sada važno, je i primjena VariGrip sustava u novim serijama 800 i 900 S4, ali se i osjetilo da će traktori sa više od 500 KS brzo doći u proizvodnju.

Prezentacija Fendt-a s Damirom Novoselom

Fendtovi predstavnici su izjavili da im to nije namjera, budući da još uvijek nije moguće prenijeti svu snagu motora traktora na kotače. Zato kod Fendta, pored najnaprednijeg mjenjača postoji i taj već spominjani VariGrip sustav koji optimizira pritisak u gumama tijekom rada i transporta što u konačnici omogućava veću trakciju i 15% veću vučnu silu.

Dan prije konferencije sudjelovali smo u otvaranju novog, obnovljenog Fendt foruma. To je svojevrsni konferencijski i trening centar u kojem se posjetitelji informirati o povijesti Fendta i Dieselross i to na principu touch screen sistema. Na interaktivnim monitorima, posjetitelji će naći pregled svih traktora u svim rasponima i svim varijantima ikada izgrađenih.

Fendtova pokusna staza

Tu je i nova Fendt trgovina na približno 150 metara kvadratnih. Direktor marketinga Roland Schmidt opravdava otvaranje ove trgovine činjenicom da je u posljednjih nekoliko godina, više puta Fendt doista predstavljao pravi brand i da mnogi proizvodi sa znakom Fendt imaju svoju prođu među kupcima poljoprivrednicima, ali i kupcima koji ne pripadaju svijetu agrara.

Novi "Dieselross" restoran u kojem smo doista uživali, također je u funkciji kupaca, posjetitelja i ovakvih konferencija kakva je bila ova koja je okupila više od 150 europskih i svjetskih novinara. Ovog ljeta, tijekom "Fendt Holiday tjedna", Fendt forum doživio je ogroman odaziv posjetitelja. Više od 10.000 gostiju posjetilo je Forum Fendt od 16. srpnja do 6. rujna.

Fendt na pokusnoj prezentaciji

Za sve posjetitelje nude dobar provod i besprijekornu uslugu, a restoran je redizajniran u self- service restoran sa 120 mjesta. Tu je i odvojeni prostor s uslugom za 60 gostiju, kao i atraktivni vanjski prostor koji će biti dovršen u proljeće. Ime restorana je i novi brand "Dieselross" a i jasna je aluzija na povijesti marke.

No, mnoge stvari su se promijenile i za AGCO/Fendt zaposlenike pa će cijeli tim Fendt Marketinga sada imati svoje urede u jednoj zgradi. Obilazili smo tvornicu, slušali predavanja, razmišljali na način Fendta, gledali traktore na pokusnoj stazi i sve nas je dojmilo. No, nekako kada kažemo Fendt - mislimo na one najveće.

Pokusna Fendt staza

Fendt traktori serije 800 i 900 Vario su u svom segmentu vodeći, a tu mislimo na one s više od 200 KS, tu svakako i prvi na poljima. Danas čine 33 posto udjela na tržištu, i oni su kako je rekao Damir Novosel, predstavnik Fendta u Hrvatskoj, apsolutni bestseler i tržišni lider u zapadnoj i središnjoj Europi.

"Nema drugih proizvođača poljoprivrednih strojeva koji znaju potrebe i zahtjeve poljoprivrednih radova i farmamera, a da su sposobni da snagu, učinkovitost i robusnost provedu u ukupnoj produktivnosti", istaknuo je Novosel, inače iz tvrtke Interexport Hrvatska, tvrtke kćeri slovenskog Interexporta koja drži prodaju Fendta u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji i Vojvodini.

Obilazak tvornice

Osim toga, sadašnja generacija traktora Fendt 936 Vario i Fendt 828 Vario aktualni su Svjetski prvaci u DLG PowerMix testu učinkovitosti, ističu na Facebook profilu hrvatskog Interexporta. Inače, Hrvatska je u organizaciji Damira Novosela imala četiri press predstavnika. Pored mene iz Agrotehnike i Agrokluba, tu je bila još i kolegica Renata Prusina iz Agroglasa, Hrvoje Klekar iz Gospodarskog lista i Tibor Bajus iz Nove Zemlje.


Tagovi

Fendt AGCO Forum Marktoberdorf Bavarska Njemačka Interexport Novosel Vario


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]