Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Deficit
  • 16.04.2021. 13:30

Vanjsko-trgovinski deficit pada i u ovoj godini, u siječnju smanjen gotovo 32 posto

Najznačajniji proizvodi u izvozu i dalje su oni niske dohodovne vrijednosti.

Foto: Bigstock/ Standret
  • 216
  • 293
  • 0

Vanjsko-trgovinski deficit poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Republike Hrvatske nastavio je s padom i u 2021. godini, a u siječnju je smanjen za 31,9 posto te iznosi 61,4 milijuna eura, privremeni su to podaci Državnog zavoda za statistiku, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Promatrano u odnosu na isti period prošle godine, vrijednost izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda povećana je za 1,1 posto (1,9 milijuna) i iznosi 175,9 milijuna eura dok je uvoz smanjen 10,2 posto (26,9 milijuna) te iznosi 237,3 milijuna eura.

Prema podacima DZS-a, najznačajnije promjene vrijednosti izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda odnose se na rast izvoza žitarica za 3,4 milijuna eura, živih životinja 2,6 milijuna, masti i ulja životinjskog ili biljnog podrijetla te proizvoda njihove razgradnje, prerađene jestive masti životinjskih ili biljnih voskova za 2,1 milijun, jestivog voća i orašastih plodova, kore agruma ili dinja i lubenica 1,9 milijuna te rast izvoza jestivog povrća, pojedinih korijena i gomolja za 1,3 milijuna eura.

Najveći pad vrijednosti uvoza za siječanj ove godine u odnosu na isti mjesec 2019. tako je zabilježen kod mesa i jestivih klaoničkih proizvoda za 7,5 milijuna dok je najveći pad vrijednosti izvoza bio kod riba i rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka 3,8 milijuna eura.

"Kvantitativni pokazatelji su pozitivni i pokazuju da se krećemo u dobrom smjeru, no sama struktura vanjsko-trgovinske razmjene upućuje da su najznačajniji proizvodi u izvozu oni niske dohodovne vrijednosti“, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Istaknula je kako je u strategiji razvoja poljoprivrede do 2030. definiran cilj jačanja proizvodnje proizvoda dodane vrijednosti te naravno i jačanja izvoza takvih proizvoda. "Što će dovesti do dodatnog i ubrzanog rasta vrijednosti poljoprivredne proizvodnje te smanjenja vanjsko-trgovinskog deficita odnosno povećanja vrijednosti izvoza“, poručila je.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Vanjskotrgovinska razmjena Poljoprivredno-prehrambeni proizvodi Deficit Izvoz žitarica Uvoz mesa


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/