Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga OPG-a Život
  • 08.01.2019. 15:50

V. Margeta: Zar nije tragično da građanin Hrvatske od tri obroka, dva pojede iz uvoza?

Kako to da nam je usprkos velikim novcima dobivenim iz IPARD-a, SAPARD-a, kao i iz Programa ruralnog razvoja proizvodnja manja za 40 posto u odnosu na prije deset godina?, upitao je predsjednik Udruge OPG-a Hrvatske Život doc.dr.sc. Vladimir Margeta.

Foto: Ivana Jurišić
  • 836
  • 355
  • 0

"Prošla je godina dana otkako je donesen novi Zakon o raspolaganju poljoprivrednim državnim zemljištem, a još nijedan hektar zemlje nije podijeljen na temelju tog novog Zakona“, rekao je doc.dr.sc. Vladimir Margeta, predsjednik Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske "Život“ na konferenciji za novinare održanoj danas u Novinarskom domu u Zagrebu.

"Iako već duže vrijeme inzistiramo na reviziji državnog poljoprivrednog zemljišta koja bi omogućila da konačno svi budu ravnopravni u dodjeli zemljišta, to se nažalost nije dogodilo. Kažu da će prednost pri dodjeli zemljišta imati stočari, ali događa se da prednost imaju uvoznici, a ne oni koji se bave rasplodom stočnog fonda na svojim imanjima“, dodao je je Antun Laslo, član stručnog povjerenstva ove udruge, a predsjednik Margeta upitao: "Zar nije tragično da građanin Hrvatske od tri obroka, dva pojede iz uvoza?“.

Uložena milijarda eura, a proizvodnja manja za 40 posto?

Upitao je i kako je moguće da nam je usprkos velikim novcima dobivenim iz IPARD-a, SAPARD-a, kao i iz Programa ruralnog razvoja, proizvodnja manja za 40 posto u odnosu na prije deset godina. "Kada bi Hrvatska zbog nekog razloga na mjesec-dva bila prisiljena zatvoriti granice, u zemlji bi nastala velika glad“, rekao je Margeta. 

Na konferenciji za novinare rečeno je i kako postoje pisani dokazi kako je nekoliko tjedana prije nagodbe postignute oko Agrokora osnovana posebna tvrtka na na koju je izvršen prijenos prava zakupa zemljišta za pojedine tvrtke iz sustava Agrokor. "To znači da je već u tom trenutku zemlje Belja bila prenesena na novu tvrtku. Pitanje je kako je mogla biti osnovana tvrtka i tko je znao da će novosnovana tvrtka čak mjesec dana prije potpisane nagodbe postati vlasnik i upravljati nekretninama Belja – da ne govorimo o činjenici da je Trgovački sud tek u desetom mjesecu potvrdio nagodbu. Koja je je to fantomska tvrtka i tko ju je osnovao javnost ne zna“, rekao je tajnik udruge Jurica Jašinski.

Hrvatska pretvorena u veliko lovište?

Tomislav Panenić, predsjednik saborskog odbora za poljoprivredu Tomislav Panenić ovom prilikom je prozvao vladajuće da stvaraju nepošten pritisak na čelnike lokalnih samopuprava u kojima Agrokorove tvrtke imaju koncesije na državno zemljište da pravo na 32.000 hektara državnog zemljišta koje koristi taj koncern prenesu budućim vlasnicima ispod cijene. "Ministar Tolušić je u radu na Zakonu o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem nekoliko puta istaknuo kako bi novi Zakon trebao ići na korist manjim poljoprivrednim gospodarstvima, a ovako se samo pogoduje novom plus Agrokoru“, rekao je Panenić.

Udruga je upozorila i na brojne probleme vezane uz novi Zakon o OPG-u koji je OPG-ove trebao rasteretiti administracije, a ne ih opteretiti novima, kao što je to sada slučaj. Zakon o lovstvu još je jedan od zakona koji idu na štetu poljoprivrednicama, a u korist lovcima. Lovačka društva nisu dužna nikoga obavijestiti o planiranom i započetom lovu jer ne postoji zakonska obveza obilježavanja područja na kojima se vrši lov. Ovaj zakon je od Hrvatske napravio veliko lovište na štetu svih drugih građana dovodeći u pitranje slobodu kretanja i života građana, čulo se na presici.

Udruga "Život“ se na konferenciji za novinare osvrnula i na mjere iz Programa ruralnog razvoja, isplatu potpora te aktivnosti vezane uz (ne)donošenje Strategije razvoja hrvatske poljoprivrede.


Fotoprilog


Tagovi

Udruga OPG Život Vladimir Margeta Tomislav Panenić Antun Laslo Poljoprivreda


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]