Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kazneno djelo ropstva
  • 01.09.2020. 10:00
  • Koprivničko-križevačka, Koprivnica

Užas kod Koprivnice: Poljoprivrednik osam godina držao roba

Osnovano se sumnja da mu je ograničio slobodu kretanja i fizički ga kažnjavao, čime je uspostavio potpunu pokornost i kontrolu nad njegovim životom te postupao s njime kao sa svojim vlasništvom, navode iz ODO-a. 

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 1.156
  • 327
  • 0

Duže od osam, zapravo gotovo devet godina, trajala je agonija 50-godišnjaka kojega je na svom poljoprivrednom gospodarstvu kao roba držao 67-godišnjak?! 

Upravo tako čini se iz priopćenja Općinskog državnog odvjetništva u Koprivnici koje je šokiralo javnost. Naime, kako navode, 28. kolovoza proveli su prvo ispitivanje uhićenog hrvatskog državljanina (1953.) i donijeli rješenje o provođenju istrage protiv njega zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ropstva iz čl. 105. st. 1. Kaznenog zakona. 

Prema kratkom, ali šokantnom pojašnjenju na stranicama DORH-a, postoji osnovana sumnja da je 67-godišnjak od početka 2012. do kolovoza 2020. godine na svom poljoprivrednom gospodarstvu u okolici Koprivnice, kršeći odredbe Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i odredbe Povelje Europske unije o temeljnim pravima, iskoristio teške osobne prilike i siromaštvo 50-godišnjeg oštećenika i prisilio ga da svakodnevno obavlja teške fizičke poslove na gospodarstvu bez ikakve novčane naknade.

"Osnovano se sumnja da mu nije ishodio zdravstvenu zaštitu niti mu osigurao osnovne higijenske uvjete za život, kao i da mu je ograničio slobodu kretanja i socijalne kontakte i fizički ga kažnjavao, čime je uspostavio potpunu pokornost i kontrolu nad njegovim životom te postupao s njim kao sa svojim vlasništvom", navode iz koprivničkog Općinskog državnog odvjetništva 

Zaključno, sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu usvojila je prijedlog državnog odvjetnika i odredila 67-godišnjaku istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke u postupku.


Tagovi

Državno odvjetništvo Istražni zatvor Kazneno djelo ropstva Držao roba Poljoprivrednik


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]