Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dokazana kvaliteta
  • 21.02.2020. 09:05

Uvodi se jedinstvena oznaka domaćih proizvoda - Dokazana kvaliteta

Ministarstvo poljoprivrede uspostavlja nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda - "Dokazana kvaliteta", radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih proizvoda.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 470
  • 250
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je objavilo da uspostavlja nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda - "Dokazana kvaliteta", radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i to putem jedne, jedinstvene prepoznatljive oznake. 

Pravilniku o nacionalnom sustavu kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda "Dokazana kvaliteta" objavljen je u Narodnim novinama, broj 18/20 od 19. veljače.

Jedinstvena oznaka na poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima

Tako će putem jedinstvene oznake na poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima koji nose znak "Dokazana kvaliteta" - Hrvatska, potrošač biti informiran da kupuje domaći proizvod dodane vrijednosti, provjerene kvalitete odnosno da je Republika Hrvatska zemlja podrijetla glavnog sastojka te ujedno i zemlja gdje je taj proizvod proizveden i/ili prerađen, navodi se u priopćenju koje je Ministarstvo poljoprivrede objavilo na svojim internet stranicama.

"Riječ je o dobrovoljnom nacionalnom sustavu kvalitete koji je osmišljen upravo kako bi se dodatno označilo poljoprivredne i prehrambene proizvode više kvalitete odnosno proizvode s posebnim karakteristikama unutar pojedinih sektora, između ostalih, mlijeka, mesa, voća, i njihovih proizvoda. Naglasak sustava je na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, prerade, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim i kriterijima. Osim informiranja potrošača o dodanoj vrijednosti proizvoda ovaj sustav štiti i proizvođače od nepoštenih praksi", ističu iz Ministarstva.

Naglašavaju i kako se uspostavom nacionalnog sustava Hrvatska pridružila drugim državama članicama koje su također uspostavile ovakve sustave označavanja, na zadovoljstvo prije svega proizvođača, ali i potrošača kojima je ovakva oznaka, iza koje stoji i ovlašteno kontrolno tijelo, još dodatna sigurnost da kupuju domaći proizvod dodane vrijednosti.

Nacionalni sustav "Dokazana kvaliteta" notificiran je pri Europskoj komisiji te je otvoren za proizvode i proizvođače iz drugih država članica. Međutim, Ministarstvo poljoprivrede je uspostavilo taj sustav u svjetlu poticanja ulaska što većeg broja hrvatskih proizvođača koji će ispunjavati propisane zahtjeve kako bi upravo takvi proizvodi dodane vrijednosti našli svoju nišu na zahtjevnom jedinstvenom europskom tržištu, objašnjavaju iz Ministarstva.

Moguće financiranje kroz mjeru 3

Kako bi olakšali ulazak proizvođača u nacionalni sustav on je uspostavljen u skladu s člankom 16. Uredbe (EU) br. 1305/2013 o potpori ruralnom razvoju iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR), i stavljanju izvan snage Uredbe Vijeća (EZ) br. 1698/2005, da bi bio prihvatljiv za mogućnost financiranja kroz Mjeru 3. Programa ruralnog razvoja koja nudi mogućnost pokrivanja troškova certificiranja kao i potporu za aktivnosti informiranja i promoviranja koje provode skupine proizvođača.

Objašnjavajući kako to ide u praksi na primjeru voća, iz Ministarstva navode da im skupina proizvođača koja predstavlja većinu svih proizvođača voća mora podnijeti zahtjev za priznavanje oznake "Dokazana kvaliteta" s izrađenom pratećom specifikacijom proizvoda. Nakon što nadležno povjerenstvo utvrdi da su ispunjene sve pretpostavke za priznavanje oznake, Ministarstvo poljoprivrede donosi rješenje o priznavanju oznake za proizvod za koji je podnesen zahtjev.

Postupak potvrđivanja sukladnosti proizvoda sa specifikacijom za koju je priznata oznaka "Dokazana kvaliteta" pokreće svaki proizvođač pojedinačno, podnošenjem zahtjeva za provođenje postupka potvrđivanja sukladnosti ovlaštenom kontrolnom tijelu. Nakon što to kontrolno tijelo utvrdi da proizvođač proizvodi proizvod u skladu sa specifikacijom, izdaje mu potvrdu o sukladnosti i proizvod može biti označen znakom "Dokazana kvaliteta", s ili bez naznake države, ovisno o podrijetlu glavnog sastojka, objašnjavaju iz Ministarstva.  


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Dokazana kvaliteta Jedinstvena oznaka Nacionalni sustav kvalitete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]