Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monitoring
  • 01.04.2023. 08:00

Uvode se nove kontrole zemljišta - APPRRR kupuje flotu dronova

Najveći su problem ‘žute parcele’ pa je nadležno ministarstvo odlučilo dodatno ih iskontrolirali i to putem dronova čiji će servis obavljati MORH. U priču se uključio i Hrvatski nogometni savez.

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL, Deposit/ekkasit919
  • 12.884
  • 732
  • 0

Dronovi će letjeti iznad naših njiva, svaka parcela označena žutom bojom u AGRONET-u bit će detaljno ispitana, a u slučaju nepravilnosti poljoprivrednik će ostati bez potpore.

Odnedavno je uveden monitoring – sustav satelitskog praćenja aktivnosti na poljoprivrednim površinama diljem Hrvatske. Uvela ga je Agencija za plaćanja, kako bi bolje kontrolirala poljoprivrednu proizvodnju, a zbog učestalih packi iz Europske komisije da isplaćuje poticaje na neobrađenu zemlju. 

Taj novi sustav preko satelita svakih pet dana dobiva nove snimke poljoprivrednih površina, a radarskim i optičkim snimkama tla i vegetacije u različitim fazama, pokriva sve detalje koji se nalaze na površini od sto metara kvadratnih. Rezultati se prikazuju u obliku tzv. semafora u AGRONET-u, pa zelena boja znači da se površina obrađuje, žuta pokazuje da je potrebna dodatna kontrola, a crvena da zemljište nije obrađivano. 

U mjesec dana funkcioniranja novog sustava na vidjelo su izašle brojne nepravilnosti na domaćim poljima i to upravo kod žuto označenih površina, gdje satelit nije mogao sa sigurnošću utvrditi poljoprivrednu aktivnost. Do sad prikupljeni podaci ukazuju da na tim površinama nije obavljena proljetna obrada – što je jedan od osnovnih pokazatelja aktivnosti na parceli.

Dronovima protiv neobrađenog zemljišta

Naime, satelit može registrirati sve faze obrade zemlje – oranje, vrhunac vegetacije, zriobu i žetvu. To radi uz pomoć NDVI kanala, odnosno optičkih snimki rezolucije 10x10, ali problem je što prikupljanje takvih podataka ovisi o vremenskim uvjetima, odnosno naoblaci, pa mnoge parcele završavaju u žutoj kategoriji na semaforu.

Zbog toga je nadležno ministarstvo donijelo odluku da se žute parcele dodatno iskontroliraju i to putem dronova, koji mogu njivi prići na udaljenost od jednog metra. Doznajemo da APPRRR završava postupak nabave flote dronova visoke rezolucije snimanja i odličnih letačkih preformansi, koji bi do kraja ove godine trebali obići svaku sumnjivu parcelu.

Prema dobivenim snimkama drona kontrolori će moći nedvojbeno utvrditi poljoprivrednu aktivnost na svakoj pojedinačnoj ARKOD parceli i odlučiti koje su od njih prihvatljive za izravna plaćanja po površini.

Dobili smo i informaciju iz Hrvatskog nogometnog saveza da je u pripremi ugovor kojim bi se reguliralo korištenje nogometnih terena naših niželigaša za potrebe izlijetanja i slijetanja dronova. Ujedno, predloženo je da svaka općina zaduži desetak ovih bespilotnih letjetica. 

Servis dronova radit će MORH

Doznajemo i da se za ovaj zahtjevan posao nadzora poljoprivrednih površina planira uključiti Ministarstvo obrane (MORH), u čijim bi vojnim skladištima novi dronovi trebali biti smješteni i servisirani.

Sličnu suradnju između dvaju resora imali smo prilike vidjeti u nadzoru morskog pojasa bespilotnim letjelicama. 

Nadzor i kontrola ribarenja u Jadranu besposadnim letjelicama

Dronovi za kontrolu ribarstva imaju raspon krila od 4,4 metra i domet od 150 kilometara. U zraku mogu provesti šest sati, a opremljeni su sofisticiranim kamerama koje mogu snimati i noću.

Bespilotne letjelice koje će se ubrzo koristiti za kontrolu poljoprivrednih parcela, kako doznajemo, bit će posljednja riječ tehnologije, a njihova nabava sufinancirat će se iz Europskog fonda za garancije u poljoprivredi.

Više pročitajte ovdje


Tagovi

Dronovi Monitoring Flota dronova Nadzor poljoprivrednog zemljišta APPRRR


Partner