Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna proizvodnja
  • 18.03.2020. 15:00

Utjecaj koronavirusa na svjetsku poljoprivrednu proizvodnju

Francuska s rastom broja zaraženih poduzima strožije mjere. U Belgiji je najviše pogođen izvoz krumpira i mliječnih proizvoda. U Njemačkoj nedostaje rashladnih uređaja, a Talijani pozivaju na kupnju lokalne hrane.

Foto: JumpStory
  • 669
  • 48
  • 0

Trenutno stanje izazvano koronavirusom moglo bi uvelike utjecati na poljoprivredu, njezinu proizvodnju, ali i tržište proizvoda.

Rasprostranjeni strah da će virus poremetiti svakodnevni život u Europi potaknuo je mnoge potrošače na paničnu kupnju. Veliki skok potražnje za konzerviranim proizvodima, tjesteninom i rižom, ali i dezinfekcijskim sredstvima rezultirao je dugim linijama na blagajni i manjkom na policama. No, europske vlade, trgovci na malo i proizvođači hrane upozoravaju kako hrane ima dovoljno na zalihama i da nema potrebe za panikom, prenosi Freshplaza.

Francuska poduzima strožije mjere, a u Belgiji pogođen izvoz krumpira i mliječnih proizvoda

Francuska s rastom broja zaraženih poduzima strožije mjere. Poljoprivredni sektor, kako kažu iz tamošnjeg ministarstva suočava se s velikim povećanjem cijena na međunarodnom tržištu i to ponajviše primarnih proizvoda kao što su pšenica, kukuruz i uljana repica. Najveću krizu osjetili su u trgovini s Kinom. Danone, svjetska prehrambena kompanija ostvaruje 10% svoje zarade samo od Kine, a u prvom tromjesječju ima gubitak od 100 milijuna eura.

11 mjera Ministarstva poljoprivrede za ublažavanje negativnog utjecaja koronavirusa

U Belgiji, kako kažu, trenutno nema velikih utjecaja na poljoprivredni sektor, ali ako se pandemija nastavi duže vrijeme i to se može jako brzo promijeniti. Trenutni proizvodi koji su najviše pogođeni su izvoz krumpira i mliječnih proizvoda. Za sada nema promjena u cijeni, kao ni u izvozu voća i povrća. Belgijci se brinu jer njihov godišnji promet prehrambenih proizvoda ovisi o izvozu i to čak 55%, a ako se on onemogući, prijete im velike štete.

U Njemačkoj nema straha od nestašice, dok Italija poziva na kupnju lokalne hrane

Njemačka poljoprivredna industrija osjeća učinke virusa na izvoz i domaće tržište. Međutim, udruga Raiffeisen ne očekuje značajnije smanjenje cijena jer potražnja i dalje uveliko raste. Iz udruge smatraju kako će se utjecaji vidjeti tek u travnju i svibnju. Trenutno u ovoj zemlji problem predstavlja nedostatak rashladnih spremnika za proizvode koji se zasad ne izvoze. Zbog velike potražnje, zaleđena se roba sve više dovozi u trgovine, a oni ju nemaju gdje skladištiti.

Stvaranje zaliha: Znate li koliko koja hrana ima rok trajanja?

Italija je trenutno europska zemlja koja je najteže pogođena koronavirusom. Uoči pada izvoza, industrija poziva stanovništvo da kupuju lokalnu hranu. Opskrba hranom osigurana je u Italiji zahvaljujući radu 740.000 poljoprivrednih gospodarstava, 70.000 tvrtki za preradu hrane i širokoj distribucijskoj mreži između trgovina, supermarketa, prodavaonica i poljoprivrednika, piše Foodnavigator.

Cijene luka i agruma abnormalno rastu

Restorani u Indoneziji morali su ukinuti većinu svojih jela nakon što se cijena luka deseterostruko povećala i veća je čak i od cijene govedine. Korona je utjecala i na izvoz gljiva iz Irana, a prodaja ovoga proizvoda bilježi pad od čak 45%.

Panama, jedna od najvećih proizvođača i izvoznika agruma povećala je cijene ovoga proizvoda. Kao razlog naveli su taj da potrošači kupuju jako puno naranči, limuna, đumbira i mandarina, a zanemaruju povrće i ostale poljoprivredne proizvode koji doživljavaju veliki pad u potrošnji.

Virus je uveliko utjecao i na proizvodnju banana. Najveće zemlje uvoznice banana kao što su Iran, SAD, Kina zatvorile su svoje granice i poljoprivrednike Indije koji uzgajaju to voće suočili s velikom krizom.


Tagovi

Korona virus Nestašica Uvoz Izvoz Lokalna hrana Njemačka Italija Francuska Masovna kupovina Poljoprivredni proizvodi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]