Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed
  • 21.06.2022. 16:00
  • Braničevski okrug, Požarevac

Usred blokade srpski poljoprivrednici dobili termin kod Vučića

Kako saznajemo, glavna tema sastanka s predsjednikom Republike Srbije bit će tržišna cijena poljoprivrednih proizvoda

Foto: Nedeljko Savić (ilustracija)
  • 469
  • 98
  • 0

Kao što su i najavili prethodnog utorka i ovoga su poljoprivrednici Braničeva, na čelu s Udruženjem "Stig", imali prosvjednu vožnju u okviru koje su blokirali ulaz u Požarevac, a sve zbog boljih uvjeta koje traže u agraru. Danas je točno 173 traktora prodefiliralo ulicama ovog grada istočne Srbije.

Predsjednik udruženja Nedeljko Savić za Agroklub kaže da su jutros stupili u kontakt sa šefom kabineta ministra poljoprivrede.

"Uspio nam je zakazati sastanak kod predsjednika Republike i tražio od nas da ne izađemo na prosvjede. Međutim, to nije bilo moguće, jer je bilo 7:45h i ljudi su doslovno krenuli. Ja sam ga tražio neke garancije da to stvarno bude definitivno, a on mi to nije mogao dati jer je šef kabineta predsjednika bio van zemlje", prepričava Savić i dodaje da je naknadno dobio poziv, tijekom blokade, kojim je potvrđen sastanak u petak kod Aleksandra Vučića.

Ratari Braničeva prošli su sve institucije, kaže Savić, od ministarstva financija i poljoprivrede koji su ih uputili na Robne rezerve.

Na prosvjedu je sudjelovalo više od 170 traktora

"Poslije jednog pa drugog sastanka vratili su nas ponovo na ministarstvo poljoprivrede gdje su oni rekli kako nemaju volje i želje i da smatraju da to tako ne treba raditi. Potrošili su nam 20-ak dana, da bi nam na kraju rekli da od toga nema ništa. Tada smo bili totalno razočarani", kaže naš sugovornik i dodaje da su ih već u Robnim rezervama uputili na kabinet predsjednika, kao i to da je potrebna politička volja da se "to izgura".

"Tražimo visoku cijenu"

Kako dalje saznajemo, glavna tema sastanka s Vučićem bit će tržišna cijena poljoprivrednih proizvoda

"Uskoro će žetva pšenice, za manje od mjesec i pol smo do žetve suncokreta, a uljare su već izašle s nekim svojim stavom da su im skladišta puna i da neće imati dovoljno novca za otkup, a isto se dogodilo i s mlinarima", rekao je Savić i dodao da oni traže visoku cijenu, ali će pristati i na nešto manju od željene, pa će biti "sretni i zadovoljni, kao u svakim pregovorima". Podsjetimo, ondje otkupljivači trenutno nude 36 dinara (2,31 kunu) za kilogram (op.ur.)

Članovi Udruženja "Stig" žele prosvjedima, a i na sastanku koji slijedi ukazati da ih mjere koje je donijela Vlada, između ostalog i zabrana izvoza žitarica direktno ugrožavaju. 

"Krenuli su padati prvi otkosi, prinosi su slabiji od prosječnih", zaključuje Savić.


Tagovi

Nedeljko Savić Aleksandar Vučić Sastanak Zabrana izvoza Prosvjedi Cijena pšenice Cijena suncokreta


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]