Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 24.01.2022. 18:00

Usmrtit će 216.000 brojlera - raste broj farmi zaraženih ptičjom gripom u Nizozemskoj

Ukupan broj ubijenih ptica od početka epidemije u toj zemlji prelazi 1,2 milijuna. Do sada je ova bolest identificirana na 18 tamošnjih farmi

Foto: Depositphotos/kharhan
  • 186
  • 43
  • 0

U Nizozemskoj raste broj farmi na kojima je perad oboljela od vrlo zaraznog soja ptičje gripe. Naime, jutros (ponedjeljak) je tamošnje Ministarstvo poljoprivrede priopćilo kako će oko 170.000 pilića morati biti ubijeno u pokrajini Noord Holland, na sjeveru zemlje. Obližnje peradarske tvrtke u tom području će zatvoriti dok se ne provedu testovi na virus H5N1 te utvrdi je li se on proširio. 

Samo nekoliko sati kasnije priopćili su da je virus izbio na još jednoj farmi, ali u pokrajini Noord Brabant koja se nalazi na jugu zemlje gdje će biti usmrćeno oko 46.000 pilića. Dakle, ukupno, 216.000 životinja.

Zaraženo više od 1,2 milijuna ptica

Ukupan broj ubijenih ptica od početka epidemije u toj zemlji prelazi 1,2 milijuna, navodi dutchnews. Do sada je ova bolest identificirana na 18 tamošnjih farmi. 

Prvi puta je otkrivena u listopadu prošle godine, a prethodila su joj izvješća o porastu mrtvih divljih ptica. 

Europa se suočava s najvećom epidemijom ptičje gripe?

Ondje su na snazi mjere sprječavanja širenja bolesti što znači da svu perad drže na zatvorenom. Također postoje stroga ograničenja njihova transporta, ali i postupanja s njihovim gnojem.

Pojedu 23 kg per capita godišnje

Prema portalu Statista, između 2010. i 2020. proizvodnja peradi u Nizozemskoj je porasla, a u 2020. je iznosila 1,12 milijuna tona. Te se godine uzgojem brojlera bavilo nešto manje od 640 tvrtki, a zajedno su držale oko 50 milijuna jedinki. U posljednjem desetljeću peradarska se industrija u toj zemlji znatno povećala. No, broj tvrtki je opao, a preostale su preuzele veći broj životinja po farmi.

Ipak, predviđa se stagnacija proizvodnje te da će u 2025. dosegnuti nešto više od milijun tona. 

Inače, meso peradi je drugo po popularnosti u Nizozemskoj, nakon svinjetine. U 2019. je potrošnja po glavi stanovnika iznosila nešto manje od 23 kilograma, što je više od konzumacije goveđeg, telećeg, ovčjeg, kozjeg i konjskog mesa zajedno. Konzumacija svinjskog iznosila je oko 37 kilograma po osobi godišnje. Ukupno, Nizozemci su 2019. konzumirali oko 78 kilograma mesa po glavi stanovnika.

Prema podacima Eurostata, najveća proizvodnja piletine je u Poljskoj i iznosi 2,7 milijuna tona te čini 19 posto EU ukupne proizvodnje. Slijede ju Španjolska (12,6%), Francuska (12,3%), Njemačka (11,9%) te Italija 10,2%)


Tagovi

Ptičja gripa Nizozemska Piletina Brojleri Eutanazija Zaraza


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]