Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita proizvoda
  • 28.06.2022. 13:30

Uskoro zaštita bračkog kamena, paške čipke i slavonskog zlatoveza?

Postojeći sustav za poljoprivredne proizvode ubire 54,3 milijarde eura svake godine. Europarlamentarka Biljana Borzan želi omogućiti istu priliku i onima koji proizvode nepoljoprivredna tradicionalna dobra.

Foto: Helena Mašaberg/arhiva AK
  • 145
  • 38
  • 0

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan je najavila skoru uspostavu EU oznake za zaštićene nepoljoprivredne proizvode poput slavonskog zlatoveza, bračkog kamena ili paške čipke. 

"Oznaku zemljopisnog podrijetla u EU dosad su mogli dobiti samo originalni i autohtoni poljoprivredni proizvodi zemalja članica poput baranjskog kulena i ličkog krumpira", napomenula je dodavši da se već godinama bori i za oznaku za nepoljoprivredne proizvode.

"Europska komisija konačno je predstavila novi zakon kojim ćemo moći zaštititi i neke hrvatske proizvode", objašnjava.

Kako navodi, postojeći sustav za poljoprivredne proizvode ubire 54,3 milijarde eura svake godine. Borzan želi omogućiti istu priliku i onima koji proizvode i nepoljoprivredna tradicionalna dobra.

Velik broj radnih mjesta u najsiromašnijim regijama

Naime, prema Zelenoj knjizi EK iz 2014. tim sustavom bi se stvorilo više od četiri milijuna radnih mjesta i to u najsiromašnijim regijama Europe. Dvije trećine regija iz kojih potječu takvi proizvodi imaju stopu siromaštva ili nezaposlenosti iznad 20 posto. 

"Oznaka će učiniti takve proizvode atraktivnijim za kupce te će onemogućiti krivotvorenje", naglasila je eurozastupnica. Kaže da danas imamo jako puno krivotvorina na tržištu poput lažnog bračkog kamena ili pak škotskog tartana.

Autentične predmete od tih materijala proizvode uglavnom mali obrti te im je jako teško ulaziti u skupe i dugotrajne pravne bitke s krivotvoriteljima. Kažu da gube 40 posto prihoda samo se sporeći s konkurencijom koja obmanjuje potrošače. "Litavska industrija lanenog tekstila se primjerice potpuno ugasila zbog krivotvorina", objašnjava.

Očekuje se da će pregovori oko novog zakona završiti iduće godine.


Tagovi

Biljana Borzan Zaštita proizvoda Novi zakon


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)