Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 18.06.2021. 12:00

Uskoro dogovor oko reforme ZPP? U fokusu mladi i generacijska obnova sela

U Uniji dnevno s radom prestane 1.000 poljoprivrednih gospodarstava, a samo jedan od šest europskih poljoprivrednika mlađi je od 30 godina dok je većina starija od 65 godina, rekao je Norbert Lins.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 586
  • 96
  • 0

Pred nama je konačni dogovor oko izgleda Zajedničke poljoprivredne politike, a tim je povodom održana konferencija o ruralnom razvoju, poljoprivredi i teritorijalnoj koheziji u okviru parlamentarne dimenzije predsjedanja Portugala Vijećem Europske Unije. 

U raspravi o utjecaju koji će ambiciozni ciljevi europskog Zelenog plana, strategije "Od polja do stola" i strategije biološke raznolikosti EU 2030. imati na europsku poljoprivrednu proizvodnju i poljoprivrednike sudjelovale su predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir i potpredsjednica Ružica Vukovac.

Stariji trebaju prenijeti vlasništvo na mlađe 

"Ključ opstanka sela i održive poljoprivredne proizvodnje je njegova generacijska obnova“, istaknula je Petir i rekla kako je potrebno financijskim potporama potaknuti starije članove obiteljskog gospodarstva da vlasništvo prenesu na mlađe kao i poticati mlade da se počnu baviti poljoprivredom. 

Dodala je da je uz novac, mladima potrebno omogućiti da uđu u posjed poljoprivrednog zemljišta, da imaju poštene uvjete na tržištu i pristup jeftinom kapitalu. 

S njom se složio i Norbert Lins, predsjednik Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog Parlamenta.

"U budućnosti nam je potrebna koordinacija između kohezijskih, poljoprivrednih i politika ruralnog razvoja kako bi se učinkovito provela generacijska obnova ruralnih područja, održali zdravi ekosustavi i osigurala održivost i otpornost europske poljoprivrede“, naglasio je podsjetivši kako u Uniji dnevno s radom prestane 1.000 poljoprivrednih gospodarstava, a samo jedan od šest europskih poljoprivrednika mlađi je od 30 godina dok je većina starija od 65 godina. 

Također, dodala je Petir, osim ulaganja u brzi internet, potrebno je ulagati i u osnovnu društvenu, komunalnu i socijalnu infrastrukturu. "Treba financirati projekte koji će ljudima doista biti korisni i o čijoj realizaciji ovisi njihova odluka hoće li živjeti na selu, a kao najveći prioritet nameće se potreba za obnovom prometnica koje su u katastrofalnom stanju“, napomenula je.

Potrebno povećati mala i srednja gospodarstva

Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu Janusz Wojciechowski naglasio je da je poljoprivrednike potrebno poticati na primjenu održivih ekoloških praksi za što mogu iskoristiti dio izravnih plaćanja. "Svi nacionalni strateški planovi trebaju biti potkrijepljeni indikatorima koji su mjerljivi i doprinose održivosti, a Komisija će provjeravati drže li se države članice Zelenog plana“, rekao je.

Vukovac je u raspravi naglasila kako su male farme koje mogu garantirati sigurnost opskrbe kvalitetnom i zdravom hranom, osnažiti ruralna područja i očuvati teritorijalnu, biološku i kulturnu raznolikost ključne za europsku poljoprivredu, a Europska Unija mora vratiti političku sposobnost za donošenje odluka o reguliranju poljoprivrednih i prehrambenih tržišta.

Iz tog razloga, napomenula je, potrebno je povećanje broja malih i srednje velikih poljoprivrednih gospodarstava u Uniji, pravednija raspodjela poljoprivrednih resursa, stvaranje strateških zaliha hrane, ali i revizija europske međunarodne trgovinske politike kako bi se osigurala ujednačenost socijalnih i ekoloških standarda poljoprivredno prehrambenih proizvoda na europskom tržištu.

U raspravama sudionika ukazano je na važnost pravedne tranzicije koja će izbalansirati postojeće regionalne različitosti i istovremeno omogućiti provođenje politika održivosti u poljoprivrednoj proizvodnji. 

"Bez značajnijih promjena u ZPP-u teško će se postići zadani klimatski i okolišni ciljevi, pa je uz smanjenje uporabe pesticida, gnojiva i antibiotika, racionalizaciju korištenja voda i održivo upravljanje zemljištem potrebno kroz javne politike preoblikovati i prehrambene obrasce Europljana kako bi se povećala svijest potrošača o zdravstvenim, klimatskim i okolišnim utjecajima izbora hrane, a potrošači usmjerili prema zdravijoj prehrani“, zaključili su sudionici konferencije. 

Predložen EU proračun 2022: Koliko su namijenili ZPP-u?

Od portugalskog predsjedanja velika su očekivanja te se svi nadaju da će upravo oni uspjeti postići dogovor u ime Vijeća s Europskom komisijom i Europskim parlamentom oko nove reformirane Zajedničke poljoprivredne politike EU.


Tagovi

ZPP Zeleni plan Strategije biološke raznolikosti Strategije od polja do stola Marijana Petir Ružica Vukovac Norbert Lins Janusz Wojciechowski


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo