Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EK vijesti
  • 13.05.2022. 15:00

Uredba o plodoredu bi mogla biti ukinuta?

Njemački ministar poljoprivrede Cem Özdemir lobira kod Europske komisije da odgodi uredbu o plodoredu kako bi poljoprivrednici mogli uzgajati više pšenice s obzirom na rat u Ukrajini

Foto: Depositphotos/encrier
  • 265
  • 28
  • 0

Nova svjetska situacija, čini se, mijenja mnoga pravila. Tako njemački ministar poljoprivrede Cem Özdemir lobira kod Europske komisije da odgodi novu uredbu o plodoredu kako bi poljoprivrednici mogli uzgajati više pšenice s obzirom na rat u Ukrajini, navodi Euroactiv.

Prema novim propisima koji bi se trebali primjenjivati od 2023. godine, poljoprivrednici ne bi smjeli dvije godine zaredom uzgajati isti glavni usjev na istoj oranici. 

No, Özdemir je zatražio da se primjena novih propisa odgodi za godinu dana i istaknuo da je njegov zahtjev baziran na trenutno zategnutom globalnom tržištu žitarica. "Zbog toga lobiram u Briselu da odloži novu shemu plodoreda kako bi naši proizvođači mogli proizvesti više pšenice." Dodao je da bi takvo ograničenje onemogućilo jesensku sjetvu te žitarice na mnogim površinama.

Samodostatna, ali? 

Poljoprivrednici morati poštivati Uredbe o plodoredu, poznatije kao GAEC 7 standard. Ova pravila dozvoljavaju proizvođačima da primaju izravna plaćanja ZPP-a samo ako ispunjavaju set minimalnih zahtjeva.

Proizvodnja pšenice je jedna od strateških grana njemačke poljoprivrede. Ova zemlja nije ovisna o njezinom uvozu i sama podmiruje svoje potrebe za ovom žitaricom. Istovremeno, važan je svjetski izvoznik s tržišnim udjelom od pet posto u 2020. godini.

Stoga ne čudi da je njemački ministar izjavio kako bi odgađanje olakšalo planiranje proizvodnje i sjetvu za domaće uzgajivače i implementaciju poljoprivrednih potpora EU 2023. godine. 

Stižu kritike

Celia Nyssens iz Europskog ureda za okoliš (EEB) je izjavila da je to pogrešan prijedlog, jer je poštovanje plodoreda od ključnog značaja za suzbijanje štetnika i zaštitu zemljišta. Smatra da bi zemljište i usjeve trebalo preusmjeriti za proizvodnju hrane za ljude, a ne za bioenergiju ili stočnu hranu.

Proizvođači kukuruza su do sada najviše imali problema s poštovanjem ovih pravila uzgoja. Inicijativu njemačkog ministra je podržalo Udruženje njemačkih poljoprivrednika (DBV). Predsjednik udruženja Joachim Rukwied je rekao da žele nastaviti proizvoditi pšenicu u istoj količini. "Sada očekujemo prijedloge Brisela i Berlina o tome kako riješiti prehrambenu krizu."


Tagovi

Plodored Cem Özdemir Odgađanje pravila Celia Nyssens Europska komisija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]