Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AGRIVI d.o.o.
  • 08.09.2021. 13:30

Upravljanje rizicima u poljoprivredi pomoću satelitskih snimaka

Najbolji rezultati u upravljanju rizicima dolaze kombiniranjem različitih tehnologija. Na primjer, softver tvrtke AGRIVI omogućuje praćenje napretka usjeva i rizika u polju na temelju satelitskih snimaka.

Foto: Agrivi
  • 262
  • 99
  • 0

Suočeni s toliko rizika u proizvodnji, poljoprivrednici i ostali dionici ove industrije često se pitaju koje su optimalne prakse za upravljanje rizicima. 

Srećom, razvoj digitalne poljoprivrede omogućio je tehnologije poput softvera za upravljanje, meteoroloških stanica, različitih vrsta senzora, alarma za detekciju bolesti i štetnika te satelitskih snimaka.

Njihovo korištenje može pomoći poljoprivrednicima i ostalim dionicima ove industrije u prikupljanju vrijednih podataka iz različitih vrsta vegetacijskih indeksa koji analiziraju cjelokupno zdravlje usjeva i biomasu. Iako postoji više vegetacijskih indeksa i svaki od njih pruža različite informacije, svi rade na sličan princip i imaju istu svrhu. 

Jednostavnije rečeno, zajednička stvar svim vegetacijskim indeksima je da pomoću njih poljoprivrednici mogu analizirati uvjete usjeva pomoću satelitskih karata umjesto da idu izravno u polje.

Praćenje stanja usjeva

Poljoprivrednici koji koriste satelitske snimke u upravljanju rizicima mogu otkriti rane znakove poremećaja u rastu usjeva. 

Praćenje stanja biljaka ovom metodom tijekom vegetacije pruža mogućnost pravovremene reakcije u slučaju zaraze, nedostatka hranjivih tvari ili bilo koje vrste oštećenja. Ponekad satelitske slike otkrivaju pojavu zaraze koja nije vidljiva ljudskom oku tj. mogu otkriti infekciju i prije nego dođe do razvoja sekundarnih simptoma.

Kad poljoprivrednici otkriju da je došlo do poremećaja usjeva, mogu istražiti što je njihov uzrok i pronaći odgovarajuće rješenje. Tako štede na vremenu jer ne moraju svakodnevno izviđati polje već samo kada snimke pokažu da se nešto događa s biljkama. 

Satelitske snimke pomažu u ranom otkrivanju poremećaja na usjevima (foto: AGRIVI)

Još jedna od prednosti korištenja satelitskih snimki je mogućnost uvida u točnu lokaciju gdje je došlo do pojave poremećaja usjeva. Tako poljoprivrednici ne moraju izviđati cijelo polje, već samo određeni dio.

Satelitske snimke i AGRIVI softver

Uz navedeno, ovakav način nadgledanja proizvodnje pruža još jednu korisnu informaciju – određivanje zrelosti usjeva. 

Poznato je kako optimalna zrelost usjeva prilikom berbe ozbiljno utječe na prinos i kvalitetu. Iz tog razloga uspješni poljoprivrednici prakticiraju berbu u optimalnoj zrelosti i često pomoću snimaka analiziraju jesu li usjevi spremni za berbu ili još trebaju pričekati neko vrijeme.

Najbolji rezultati u upravljanju rizicima dolaze kombiniranjem različitih tehnologija. Na primjer, softver tvrtke AGRIVI omogućuje praćenje napretka usjeva i rizika u polju na temelju satelitskih snimaka. Također pruža mogućnost analiziranja osam različitih vegetacijskih indeksa svaka dva, tri dana putem pregleda satelitske karte polja. 

Za više informacija o digitalnim uslugama u poljoprivredi obratite se tvrtki AGRIVI na jedan od niže navedenih kontakata. 


Tagovi

AGRIVI Satelitske snimke Softver Digitalna poljoprivreda


Autorica

Ines Hajdu

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije i Agro Success Manager tvrtke Agrivi, zadužena za analizu, dokumentiranje i mapiranje procesa klijenata u Agrivi softver, provođenje treninga i praćenje onboarding procesa, odgovornost za uspješnu upotrebu softvera i pružanje podrške korisnicima.


Partner

AGRIVI d.o.o.

Ulica grada Gospića 1A, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: prodaja@agrivi.com web: https://www.agrivi.com/hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]