Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pesticidi
  • 01.10.2022. 16:30

Upotreba pesticida: EU države šokirane planovima za smanjenje

Traži se nova procjena utjecaja koja će obuhvatiti trenutnu situaciju, ali EK ostaje pri svojim uvjerenjima.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 491
  • 51
  • 1

Na prijedlog Europske komisije da se smanji upotreba i rizik od pesticida, zemlje članice EU traže novu procjenu utjecaja. Kao razlog navode zabrinutost oko prehrambene sigurnosti i otpornosti, ali izvršna vlast EU ostala je čvrsta u svojim uvjerenjima, piše Euractiv.

Od država članica će biti zatraženo da postave vlastite nacionalne ciljeve smanjenja u okviru definiranih parametara. Cilj je da se do 2030. godine prepolovi upotreba i rizik od pesticida.

Nova procjena utjecaja

Komisija je u kolovozu objavila podatke o očekivanim nacionalnim doprinosima koji su pravno obvezujući. Rezultati su šokirali neke članice. Kako bi postigle opći cilj, pojedine zemlje se moraju suočiti s rezovima od preko 60 posto.

EU države kritiziraju što se i dalje pokušava provesti nešto što je planirano prije rata u Ukrajini. Naglašavaju da su sada na sceni drugi uvjeti koji su izazvali poremećaje u lancu opskrbe.

EU si ne može priuštiti manju produktivnost

"Radi kvalitete zakonodavstva, tražim od Europske komisije da učini novu pouzdanu procjenu utjecaja, uzimajući u obzir posljedice rata u Ukrajini, i da preispita predložena zakonska rješenja", rekao je poljski državni tajnik Ryszard Bartosik. Prioritet je osigurati prehrambenu sigurnost građana EU i očuvanje suvereniteta u hrani, naglasio je.

Tome su se pridružile i druge zemlje, kao što su Mađarska, Austrija, Španjolska i Rumunjska, koja je istaknula da si EU ne može priuštiti smanjenje produktivnosti u trenutnom kontekstu.

Suprotno njima, njemački ministar poljoprivrede Cem Özdemir je izrazio podršku planovima EK. Suprostavio se ideji daljnje procjene utjecaja.

Volja naroda? 

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides suočena s negativnim reakcijama odbila je povući nacionalne ciljeve smanjenja pesticida, pravdajući to voljom naroda.

Istaknula je da su spremni raditi na pronalaženju kompromisa i navela druge faktore, kao što su klimatske promjene, gubitak bioraznolikosti smanjen broj oprašivača kao i rat u Ukrajini, koji također predstavljaju prijetnju sigurnosti hrane.


Tagovi

Upotreba pesticida Manje pesticida Prehrambena sigurnost


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P