Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plavi dizel
  • 12.08.2015. 15:25

Uporaba eurodizela u poljoprivredi?

Izmjena pravilnika kojom se poljoprivrednike pokušalo obvezati da plavi dizel za svoje strojeve mogu preuzimati i ulijevati samo neposredno na benzinskim postajama uzbunila je mnoge. Sada kada je vrijeme pred parlamentarne izbore - i mnoge stranke su digle svoj glas.

Foto: samoborskiglasnik.net
  • 2.017
  • 240
  • 0

Izmjena pravilnika kojom se poljoprivrednike pokušalo obvezati da plavi dizel za svoje strojeve mogu preuzimati i ulijevati samo neposredno na benzinskim postajama uzbunila je mnoge poljoprivrednike, a sada kada je vrijeme pred parlamentarne izbore - i mnoge stranke.

"Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Ministarstvom financija još je jednom pokazalo svu svoju nekompetentnost po pitanju uvođenja reda u hrvatskom agraru", navode iz HSP AS-a.

Nemaju sve benzinske postaje u RH plavi dizel

Kako je riječ o suludoj odredbi, govori činjenica kako su ministarstva u velikoj tišini samo par dana kasnije, te izmjene poništile. Promašenost same ideje, ali i pristupa, razvidna je i kroz to da Ministarstvo poljoprivrednike nije uopće pokušalo upoznati s činjenicom kako je pravilnik izmijenjen te je sve odrađeno u strogoj tajnosti.

Isto tako, Jakovinini stručnjaci nisu u obzir uzeli činjenicu kako nemaju sve benzinske postaje u RH plavi dizel, što dovodi do novih problema, a to je stvaranje gužvi na onim postajama koje ga imaju te nepotrebno defiliranje poljoprivrednih strojeva po hrvatskim cestama i na udaljenostima i većima od 50 kilometara, a sve kako bi se osigurao plavi dizel.

EU zemlje na eurodizelu

"I dok su ostale europske zemlje ukinule plavi dizel i prešle na uporabu eurodizela u poljoprivredi, resorno ministarstvo u Hrvatskoj i dalje ne vjeruje onima od kojih živi. Uzrok svih ovih problema je patološka sumnja ministarstva da svaki poljoprivrednik nastoji varati na plavom dizelu te tako većina poljoprivrednika ispašta zbog nekolicine jer u ministarstvu ne znaju riješiti takve probleme te se odluči udariti po svima", govori Jurica Jašinski, predsjednik Odbora za poljoprivredu HSP AS.

Kontrola plavog dizela

"A problemi nastaju kad se plavi dizel ulijeva u teretna vozila, građevinske strojeve i šumske strojeve. Još se u registriranim tvrtkama i obrtima može provoditi kontrola, ali u velikom broju neregistriranih poslovnih subjekata, to nije moguće. Zašto je privatnoj osobi moguće uopće kupiti i registrirati dostavno vozilo, teretno vozilo, građevinske i šumske strojeve, jer takvi ne samo da u većini koriste plavi dizel, nego ne plaćaju porez, niti doprinose, niti zdravstveno osiguranje i još dobivaju vjerojatno neku vrstu socijalne pomoći. To je najočigledniji primjer, gdje se može uštedjeti na plavom dizelu, a ne da se poljoprivrednicima uvedu novi nameti, bilo financijski ili poput ovog propalog pokušaja - nefinancijski".

Foto: samoborskiglasnik.net


Tagovi

Plavi dizel Eurodizel Benzinske postaje HSP Jurica Jašinski Kontrola Nameti Ministarstvo poljoprivrede Ministarstvo financija Tihomir Jakovina Gužve Postaje Pravilnik


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."