Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Majevica
  • 12.02.2022. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bačka Palanka

Univerzalni traktor proizveden u Srbiji uskoro dostupan na tržištu

Tvrtka Majevica uskoro izlazi s traktorom od 90 KS. Namijenjen je malim i srednjim gospodarstvima za sve agrotehničke mjere

Foto: Dragana Savić
  • 33.146
  • 2.270
  • 0

Tvrtka Majevica iz Bačke Palanke u susjednoj Srbiji priprema serijsku proizvodnju traktora. Njihov će stroj imati 90 konjskih snaga, Perkinsov motor, Carraro transmisiju, prednju hidrauliku, naprijed izvod za kardan, klimu, reverzer. 

"Dijelove nabavljamo iz Italije, Engleske i Njemačke, a udio domaće proizvodnje je 40 posto kada je u pitanju prototip. Serijska proizvodnja će nam osigurati da više od 50 posto vrijednosti traktora bude domaćeg preferencijalnog porijekla", kaže za Agroklub direktor Majevica Servisa Radovan Komad.

Koja mu je glavna prednost?

Procjene tamošnjih stručnjaka poljoprivredne mehanizacije pokazuju da je za traktore koji se sklapaju u Srbiji samo 10 posto dijelova domaće proizvodnje. Majevičin, pak, sadrži preko 800 komponenti koje su napravljene baš ondje. 

Ima Perkinsov motor, Carraro transmisiju, prednju hidrauliku...

Ova tvrtka ima bogatu povijest, postoji od 1905. godine. Za sebe kažu da uzimajući u obzir trend razvoja precizne poljoprivrede, načela dobre agrarne prakse i održivost proizvodnje, posebnu pažnju posvećuju malim i srednjim poljoprivrednicima kojima i je namijenjen ovaj tip.

"U Srbiji je prosječna veličina gospodarstva u posljednjih 20 godina narasla za 13 posto. Prateći tendenciju rasta, možemo potpuno sigurno reći da će ovaj traktor biti budućnost za više od 50 gospodarstava u našoj zemlji", tvrdi Komad. 

Otkriva da je njegova glavna prednost što će imati okretni moment 320 N/m, dok ostali imaju 280 N/m. "Imat će veću vučnu snagu i teži je od ostalih brandova", predstavlja. 

Na sklapanju ovoga stroja danas radi preko 30 ljudi, a kapaciteti su dodatno povećani. Riječ o njemu se proširila pa su mnogi zainteresirani za kupovinu. 

Prva serija ima 100 komada

"Već ima 10 naručenih, a prva serija broji 100 komada", saznajemo, kao i to da će se u prodaji naći u drugoj polovici godine, ali cijena još nije formirana.

Glavna prednost je što je će ovaj traktor imati 320 N/m

Ova bačkopalanačka firma je poznata i po proizvodnji preko 70 vrsta priključnih strojeva, od pneumatskih sijačica, cisterni za tekući stajanjak, jednoosovinskih prikolica, razbacivač stajskog i rasipača mineralnog gnojiva, sjetvospremača, međurednih kultivatora, tanjurača i drugih. Planiraju proširiti asortiman, posebno za ovaj stroj.

Direktor Majevice komentira da kreirajući ovaj traktor duguju tržištu i priključne strojeve, pogotovo u sektoru transporta i razbacivanje stajnjaka, a koji će mu odgovarati. "Već sada razvijamo prikolice koje su nosivosti osam i 10 tona. Tu spada i razbacivač stajnjaka koji će biti većeg kapaciteta", zaključuje Komad.

Prilagodba teksta: Maja Celing Celić


Tagovi

Traktor Majevica Radovan Komad Priključni stroj 90KS Kupovina traktora


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)