Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nagrade na Agritechnici 2017
  • 16.11.2017. 16:30

Uništavač strništa i autonomni sustav vršidbe osvojili zlato

Od 320 odobrenih prijava, njih dvoje je dobilo zlatnu, a 29 srebrnu medalju na sajmu Agritechnica u Hannoveru. Donosimo vam popis nagrađenih inovacija!

  • 920
  • 52
  • 0

Više od 2.800 izlagača iz 53 zemalja izlažu svoje inovacije u Hanoveru na sajmu Agritechnica pod temom Green Future - Smart Technology (Zelena budućnost - pametna tehnologija) na površini oko 40 hektara! Sajam se održava od 12. do 18. studenog 2017. godine.

Neovisno stručno povjerenstvo koje je imenovalo DLG (njemačko poljoprivredno društvo) temeljem strogih kriterija odredilo je dobitnike Nagrada za inovaciju Agritechnica od 320 odobrenih zahtjeva za inovacije proizvoda. U nastavku vam donosimo dobitnike dviju zlatnih te 29 srebrnih medalja.

Dobitnici srebrnih medalja za inovacije na sajmu Agritechnica

Dobitnici zlatnih medalja

Prvi dobitnik zlatne medalje za inovacije je StalkBuster tvrtke Kemper Maschinenfabrik GmbH & Co. KG kojeg su radili u suradnji s tvrtkom John Deere. StalkBuster je prvi stroj za potpuno uništavanje strništa kako bi se spriječilo širenje kukuruznog moljca, koji inače zna prezimiti u ostacima nakon berbe te se ponovno aktivirati iduće godine.

Drugi dobitnik zlatne nagrade je Cemos Auto Threshing - autonomni sustav vršidbe za Claas kombajne. To je prvi sustav koji automatski postavlja tangencijalni sustav vršidbe na slamotresima i kombajnima. Kao takav, značajno doprinosi optimiziranju kvalitete rada i performansi. Ovisno o strategiji koju je operator unio u sustav, postavlja brzinu bubnja i razmak radi optimalnih rezultata u trenutnim uvjetima žetve.

29 dobitnika srebrne medalje

1) VarioPull tvrtke Fendt - s posebnom raspodjelom težine na stražnjim i prednjim osovinama te je time distribucija težine uvijek ista.

2) e100 Vario tvrtke Fendt - 100% električni traktor. Može raditi do pet neprekidnih sati pod "stvarnim" uvjetima. Izvor energije je 650V litij-ionska baterija kapaciteta oko 100kWh.

Pročitajte više o Fendt e100 Vario - 100% električnom traktoru koji radi neprekidno do pet sati!

3) CEMOS za traktore tvrtke Claas - sustav pomoćnog operatera koji optimizira postavljanje priključnih strojeva.

4) EZ Ballast Wheels tvrtke John Deere - utezi postavljeni na kotače koji čine značajan doprinos uštede goriva i zaštite tla.

5) Prvo proaktivno i automatsko podešavanje sustava kombajna tvrtke New Holland - proaktivni sustav se oslanja na tradicionalne senzore i sustave upravljanja koji su nadopunjeni novim senzorom tlaka na sustavu čišćenja koji neizravno mjeri opterećenje sita. Ova tehnologija ima veći utjecaj na brzinu rotora.

6) MultiCoater CM 300 tvrtke PETKUS - stroj za preradu sjemena. Sustav koji posebno obrađuje obložene sjemenke unutar komore za miješanje i suši ih. To je omogućeno posebnom tehnologijom zračnog jastuka u kombinaciji s deflektorima bez metala.

Fliegl Büffel tvrtke Fliegl

7) Fliegl Büffel tvrtke Fliegl - platforma za utovarivanje s rotorom i srednjim spremnikom. Inovativni sustav pretovara s rotorom sa srednjim spremnikom podiže biljke, reže ih i uvlači u srednji spremnik, odakle se materijal prebacuje na prikolicu.

8) AXION 900 TERRA TRAC tvrtke Claas - prvi traktor koji iza ima gusjenice te suspendiranu prednju i stražnju osovinu.

9) Flexwave Grain Silo Unloading System tvrtke GSI Hungary Kft - sustav za pražnjenje silosa koji potpuno prazni prostor bez dugotrajnog i opasnog ručnog rada.

LiftCab sustav podizanja kabine

10) LiftCab tvrtke Maschinenfabrik Bernard Krone - sustav koji omogućuje podizanje cijele kabine do 70 centimetara.

11) Sensosafe tvrtke Pöttinger - senzori koji detektiraju divljač sakrivenu u usjevu kako bi ih zaštitili od kobnih ozljeda. Senzori su optički infracrveni senzori s integralnim LED svjetlima koja otkrivaju životinje dok se stroj kreće.

12) Ventor 4150 tvrtke Grimme - samohodni četveroredni kombajn za krumpir sa sustavom za podizanje koji udvostručuje kapacitet.

13) ESV Electric Shut-off Valve tvrtke Lechler - sustav na prskalicama, obuhvaća ventil, električnu liniju i konektor za izravnu i sigurnu montažu na svim mlaznicama. Mlaznice se brzo otvaraju i zatvaraju, a CANbus sustav to sve kontrolira.

14) SwingStop pro tvrtke Amazonen-Werke H. Dreyer u suradnji s Rometron B.V. - sustav na prskalici za maksimalnu točnost prskanja kod precizne poljoprivrede.

15) SmaArt Camera System tvrtke Fruit-Tec Adolf Betz - sustav za razrjeđivanje cvjetova. Kamera detektira gustoću cvatnje pojedinačnog stabla i prenosi podatke na računalo u vozilu u stvarnom vremenu.

16) Beacon+GPS+Sigfox - Fliegl COUNTER SX/Pöttinger PÖTPRO Guide tvrtke Fliegl u suradnji s Pöttingerom - automatska komunikacija između strojeva i sjedišta farme neovisno o mobilnim mrežama. Bilježi kretanje strojeva inteligentnom procjenom 3D senzora.

17) Stereoscopic row-crop CULTI CAM tvrtke Claas sa suradnicima - kamera za 3D snimke usjeva. Sustav javlja operateru ukoliko je primjerice količina sjetve manja od optimalnog te se prema tome prilagođava.

Stereoscopic row-crop CULTI CAM tvrtke Claas

18) AutoTrac tvrtke John Deere u suradnji s MONOSEM - upravljački sustav za preciznu kontrolu redova pri obavljanju poslova u polju.

19) SmartTurn tvrtke Holmer u suradnji s tvrtkom Reichhardt - sustav za okretanje kombajna uključujući podizanje i spuštanje adaptera. Ovime se smanjuje nepotrebno zbijanje tla, a njegova najveća prednost je smanjenje stresa kod vozača.

IDEAL kombajn

20) IDEAL kombajn tvrtke AGCO (Fendt i Massey Ferguson) - prvi kombajn koji je razvijen od nule i ima posebne tehnologije.

21) SmartService 4.0 tvrtke Amazone - pruža podršku kupcima i servisnim tehničarima tijekom održavanja servisa.

22) Telematics Large Vehicle Alert System tvrtke Claas - sustav koji upozorava vozače automobila o kretanju poljoprivrednih strojeva na cesti.

23) Kamera koja prati predsjetvenu pripremu tla tvrtke Pöttinger u suradnji s New Hollandom - kamere snimaju površinu i stupanj obrade tla te prema tome sustav stvara ujednačena tla čak i pri različitim tipovima tla.

24) MARS tvrtke AGCO (Fendt) - mobilni robot koji smanjuje zbijanje i smanjuje opasnost koju veliki strojevi predstavljaju ljudima i okolišu. Roboti prijavljuju sve podatke o poslu u "Cloud" i međusobno komuniciraju s operatorom.

25) Farmdok tvrtke Farmdok - softver za mobilnu i automatsku dokumentaciju poljoprivrednih podataka na terenu s pametnim telefonom/tabletom.

26) Agrirouter tvrtke DKE sa suradnicima - univerzalna platforma za razmjenu podataka za poljoprivrednike koji kombiniraju strojeve i aplikacije u svom poslu kako bi pojednostavili rad i povećali učinkovitost. Agrirouter prenosi podatke, ne pohranjuje ih.

LevelTurner tvrtke Wienhoff

27) LevelTuner tvrtke Wienhoff - sustav za optimizaciju opterećenja na priključnim strojevima i spreminku.

28) GPS tvrtke KUHN - sustav za precizno oranje. Može se mijenjati broj plužnih tijela u radu kako bi odgovaralo snazi traktora i uvjetima tla.

29) Smart Crop Damage Identification tvrtke Agrocom - inteligentni sustav prepoznavanja oštećenja usjeva zbog divljači.

Izvor i foto: agritechnica.com


Tagovi

Nagrade Zlatna medalja Srebrna medalja Inovacije Agritechnica 2017 Precizna poljoprivreda Prskanje Traktor Kombajn


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]