Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • John Deere
  • 30.08.2022. 18:00

Unatoč velikoj potražnji za strojevima, John Deere smanjio prognozu zarade

Neto prodaja je porasla, ali i ukupni troškovi i rashodi. Na zalihama nemaju traktora, rezervirani su do početka 2023.

Foto: Martina Popić 
  • 400
  • 65
  • 0

Tvrtka John Deere objavila je izvještaj u kome se vidi da su smanjili izglede za cjelogodišnju dobit.

U trećem tromjesečju kojeg obračunavaju od 1. svibnja do 31. srpnja, neto prodaja je porasla za 25 posto. Najveći svjetski proizvođač poljoprivredne opreme je rasprodao velike traktore, no, nastavljaju se problemi s nedostatkom dijelova i visokim troškovima.

"Ponosni smo na iznimne napore naših zaposlenika da povećaju tvorničku proizvodnju i dostave proizvode kupcima pod okolnostima punim izazova", rekao je John C. May, predsjednik i glavni izvršni direktor. "Istovremeno, na naše su se rezultate odrazili veći troškovi i neučinkovitost proizvodnje uzrokovani teškom situacijom u opskrbnom lancu."

Velika potražnja poljoprivrednika 

Naveo je da blisko surađuju s tvornicama i dobavljačima kako bi ispunili potraživanja kupaca za sljedeću sezonu, a tržištu planiraju ponuditi i nove vrijednosti kroz Deere napredne tehnologije i rješenja.

No, u odnosu na prethodnu godinu, ukupni troškovi i rashodi porasli su za 24,4 posto, što je rezultiralo smanjenjem zarade u kvartalu usprkos dobroj prodaji. Korporacija se borila da svojom proizvodnjom zadovolji veliku potražnju poljoprivrednika.

Sjedište kompanije u Moline-u (Illinois, SAD), revidiralo je cjelogodišnji neto prihod na iznos između 7,0 milijardi i 7,2 milijarde dolara, u odnosu na prethodnu prognozu od 7,0 do 7,4 mlrd. $. 

Potražnja poljoprivrednika je velika (Foto: V.Stapić)

Neophodno poboljšati lanac opskrbe

Navode da trenutno na zalihama nema traktora, a rezervirani su do početka 2023. godine. Ovaj bi rast prihoda mogao značiti da se problemi u opskrbnom lancu poboljšavaju u predsjetvenoj sezoni. 

May je istakao da rezultati odražavaju veće troškove i neefikasnost proizvodnje uzrokovane teškom situacijom u lancu nabavke. Jer, kako objašnjava, svaki put kada moraju premještati strojeve u druge tvornice zbog nedostatka dijelova, povećava im se cijena. 

Naime, velike su probleme stvarali kašnjenje i isporuka dijelova i opreme, a poremećen je i zračni promet i transport. Pored toga, suočavaju se i s inflacijom, poskupljenjima energenata, cyber napadima, ali financijskom nestabilnošću poljoprivrednika.

Haker provalio u operativni sustav John Deere traktora

Deere je prijavio neto prihod od 1,88 milijardi dolara, ili 6,16 dolara po dionici za tromjesečje završeno s 31. srpnjem, što je ispod procjena analitičara od 6,69 dolara po dionici.

Prodaja od 13,0 milijardi dolara nadmašila je projekcije analitičara od 12,78 milijardi dolara. Očekuje se nastavak potražnje u 2023. godini.


Tagovi

John Deere Prihod Prodaja traktora Poljomehanizacija Zalihe


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P