Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zatvorski sustav
  • 11.05.2022. 15:50
  • Grad Zagreb, Zagreb

Unaprjeđuje se poljoprivredna proizvodnja u hrvatskom zatvorskom sustavu

Ministri Vučković i Malenica održali su sastanak s upraviteljima kaznionica i zatvora u Gospiću, o unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje u zatvorskom sustavu

Foto: Igor Čolaković
  • 398
  • 125
  • 0

Godišnje se u hrvatskom zatvorskom sustavu proizvede preko 300 tisuća kilograma povrća, oko 20 tisuća kilograma voća te preko 250 tisuća kilograma mesa. 

Mjesta za razvoj poljoprivredne proizvodnje unutar ovog sustava, s naglaskom na stočarstvo, ima - čulo se na sastanku s upraviteljima kaznionica u Požegi, Turopolju, Lepoglavi, Valturi i Lipovici te zatvora u Gospiću. 

Upravitelji su, kako navodi Ministarstvo poljoprivrede, ministrici Mariji Vučković, a na inicijativu ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice, predstavili aktivnosti hrvatskih kaznionica i zatvora u tom segmentu. Također i potrebe istih vezane uz nastavak i unaprjeđenje obavljanja proizvodnje i prerade primarnih proizvoda kojim bi se zadovoljile prehrambene potrebe zatvorenika, smanjili troškovi zatvorskog sustava te u konačnici doprinijelo hrvatskoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Tijekom sastanka, objašnjavaju, istaknuto je kako navedene aktivnosti imaju višestruke pozitivne efekte kako na domaću poljoprivredu, tako i na važnu komponentu tretmana i resocijalizacije zatvorenika te je ministrica Vučković najavila da će nakon analize biti sagledane mogućnosti potpora u zatvorskom sustavu, posebice za strateški važne proizvodnje poput stočarstva, sjemenarstva i povrćarstva. 

Kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji, zaključuju iz Ministarstva, prioriteti kaznionica i zatvora u narednom vremenu su nabava potrebne mehanizacije, izgradnja klaonica te povećavanje kapaciteta stočnog fonda kako bi se zatvorenicima osigurao posao, ali i kasnija integracija u društvo.

Podsjetimo, prema podacima koje smo dobili 2018., samo na organiziranom poljoprivrednom gospodarstvu Kaznionice u Lepoglavi godišnje uzgoji više od 400 svinja, dvjestotinjak ovaca s janjadi i još toliko bikova.

Poljoprivredom do resocijalizacije: Vrhunska vina, svinje, ovce, med iz Kaznionice u Lepoglavi

Zatvorenici, u sklopu radne terapije, obrađuju 92 hektara poljoprivrednog zemljišta, brinu o šumama i vinogradima, a godišnje proizvedu tonu visokokvalitetnog meda. Gospodarska djelatnost Kaznionici tako donosi prihod od čak 12 milijuna kuna godišnje, koji se namjenski ulaže u poboljšanje proizvodnje i uvjeta boravka zatvorenika.


Tagovi

Zatvorski sustav Kaznionice Poljoprivreda Marija Vučković Ivan Malenica


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).