Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU fondovi
  • 22.01.2022. 18:00

Umjesto za rajčice, 850.000 eura iz EU fondova "otišlo" za kriminal

Grupa Talijana i Rumunja potpore je zatražila i dobila za uzgoj rajčice. Novac se prebacivao na bankovne račune u Italiji, gdje je dalje korišten za financiranje drugih kriminalnih aktivnosti

Foto: Depositphotos/dgdimension
  • 476
  • 93
  • 0

Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) razotkrio je kriminalnu skupinu iz Italije i Rumunjske. Devet osoba će se naći na optuženičkoj klupi rumunjskog suda pod optužbom da su, zatraživši i dobivši sredstva fondova EU namijenjenih za proizvodnju rajčice, izveli prijevaru tešku gotovo 850.000 eura

Istraga je realizirana u suradnji s Rumunjskom nacionalnom upravom za borbu protiv korupcije (DNA) i Tužiteljstvom talijanske provincije Enna. OLAF je otkrio niz potencijalno lažnih praksi koje su uključivale podnošenje krivotvorenih dokumenata, osnivanje fiktivnih tvrtki i falsificiranih deklaracija o zemljištu za nezakonito dobivanje sredstava.

Lanac prevare

Među optuženima su pet državljana Italije i četiri Rumunjske. Njima će se suditi za formiranje kriminalne skupine s namjerom nezakonitog pribavljanja poljoprivrednih sredstva EU u Rumunjskoj.

Generalni direktor OLAF-a, Ville Itälä, rekao je kako su vrlo zadovoljni ovakvim razvojem događaja koji je, kako ističe, direktan nastavak odličnog rada kojega su obavili istražitelji u partnerstvu s vlastima navedenih država. "Misija OLAF-a je osigurati da sredstva EU-a dođu do ciljanih korisnika kako bi mogla koristiti društvu."

Nitko nije ubrao rajčice (Foto: Depositphotos/SashaKhalabuzar)

OLAF se uključio u istragu 2018. godine nakon izvješća o prijevarama na račun poljoprivrednih fondova EU u Rumunjskoj od strane skupine Talijana. Nakon što su početne istrage to potvrdile, osnovan je Zajednički istražni tim (JIT) koji se sastoji od OLAF-a, rumunjske DNK i Tužilteljstva Enne.

Samo potpore, ništa rajčice

JIT je otkrio niz nepravilnosti odnosno da je kriminalna skupina osnovala lažne tvrtke sa sjedištem u Rumunjskoji s jedinom svrhom da dobije potpore, bez ikakve namjere uzgoja rajčice.

Koristeći falsificirane dokumente poput lažnih zakupa i faktura, uspjeli su pribaviti 850.000 eura. To je četvrtina potpora koje je EU dodijelila Rumunjskoj za proizvodnju te povrtne kulture u 2017. godini. Ništa od tog novca nije potrošeno u tu svrhu ili u Rumunjskoj. Nakon isplate, novac se prebacivao na bankovne račune u Italiji, gdje je dalje korišten za financiranje drugih kriminalnih aktivnosti.

OLAF je zatvorio svoju istragu u listopadu 2020. pravosudnim preporukama za rumunjske i talijanske vlasti te financijskom preporukom Generalnom uredu Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj da zatraže povrat punog iznosa od 850.000 eura.


Tagovi

OLAF Prijevare Poljoprivredni fondovi Rumunjska Italija Kriminal


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?