Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nesreća u lovu
  • 01.02.2022. 16:30
  • Istarska, Buje

Umjesto divljači pogodio ženu koja je šetala šumom

Muškarac je za vrijeme skupnog lova zapucao bez da se prethodno uvjerio u što puca. Žena je teško ozlijeđena.

Foto: Depositphotos/DmitryPoch
  • 1.492
  • 395
  • 0

Na području Istre, gotovo dva mjeseca nakon što je lovac teško ranio kolegu, dogodila se nova nesreća u lovu. Ovoga puta pogođena je 65-godišnjakinja koja je šetala šumom.

Naime, bujska je policija provela kriminalističko istraživanje nad 76-godišnjim hrvatskim državljaninom i utvrdila sumnju da je počinio kazneno djelo dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. 

Kako je objavila Policijska uprava istarska, on je u nedjelju, 30. siječnja nešto prije podneva, nedaleko od mjesta Baredine na području Buja, sudjelovao u skupnom lovu na krupnu divljač te je, bez da se je prethodno uvjerio u što puca, misleći da se radi o divljači, ispalio hitac iz puške i pogodio 65-godišnjakinju koja se kretala kroz nisko raslinje prema njemu.

"Žena je prevezena u pulsku bolnicu, gdje je zadržana na liječenju zbog teških ozljeda. Protiv muškarca koji ju je upucao podnosi se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku", stoji u objavi PU istarske.

Kako bi se izbjegle nesreće u lovu, odnosno kako bi se zaštitila sigurnost svih sudionika lova, ali i drugih građana te imovine, policija apelira na pojačan oprez lovaca te pridržavanje pravila lovačkog ponašanja.

Zabranjen lov 100 do 300 metara od naselja

Naime, način ponašanja sudionika lova propisan je Zakonom o lovstvu i brojnim pravilnicima koji detaljnije razrađuju pravila kojih su se lovci dužni pridržavati. Tako je propisano da se lovačko oružje i naboji mogu upotrebljavati samo ako ne ugrožavaju sigurnost ljudi i imovine.

Zakon o lovstvu propisuje da je zabranjeno loviti divljač lovačkim oružjem u pojasu 100 metara od granice naselja, odnosno 300 metara od granice naselja većih od 10.000 stanovnika u nizini i prigorju te 200 metara od granice naselja većih od 10.000 stanovnika u brdsko-planinskim područjima.

Dok je Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja građana propisano kako je lovačko oružje vatreno oružje kojim je dopušteno loviti divljač po propisima o lovstvu. Ono se ne smije nositi bez oružnog lista i isprave o identitetu te i upotrebljavati izvan lovišta, civilnih strelišta ili drugih mjesta koja su određena za vježbe gađanja. 

Osnovna pravila lovačkog ponašanja

U cilju izbjegavanja nesreća u lovu, policija podsjeća na neka osnovna pravila sigurnosti u lovu. Naime, prilikom odlaska i povratka iz lova, odnosno izvan lovišta i strelišta, oružje se mora prenositi u odgovarajućim navlakama ili kovčezima nenapunjeno.

Lovačko oružje nije dopušteno upotrebljavati u vrijeme smanjenje vidljivosti, za vrijeme elementarnih nepogoda i noću, osim za vrijeme mjesečine pri odstrelu određenih vrsta divljači. Kada se ne lovi, oružje treba biti prazno.

Nadalje, oružje se ne smije ostavljati bez nadzora (naslonjeno na drvo, u automobilu ili slično). Njime se mora rukovati oprezno i odgovorno, a ne smije se okretati prema sebi ili drugim osobama, već uvijek u sigurnom smjeru. Također, prst se ne smije držati na otponcu. A treba upozoriti na to da se prije i za vrijeme lova ne smije konzumirati alkohol.

Krunoslav Pintur: Potrebna nam je kontinuirana formalna i neformalna edukacija lovaca

Budući da se najveći broj nesreća u lovu događa zbog slabog raspoznavanja lovaca po obraslim i šumskim prostorima, sudionici lova trebali bi nositi reflektirajuće, odnosno jasno vidljive kape ili prsluke narančaste ili crvene boje. Također se upozoravaju građani koji beru gljive, planinare, voze bicikle ili šetaju na mjestu gdje se odvija lov, da radi vlastite sigurnosti nose reflektirajuću ili svjetliju odjeću.

Niz nesreća u kratkom vremenu 

Podsjećamo, u lovu je početkom studenog 2021. smrtno stradao 45-godišnji lovac. Prilikom pogona divljači u kojem je sudjelovalo više lovaca, zadobio je strijelnu ozljedu glave od koje je preminuo po dolasku u Opću bolnicu Virovitica.

Krajem istog mjeseca dogodila se i nesreća na otoku Braču kada je lovac pucao u fazana, a pogodio ženu dok je brala masline.


Tagovi

Nesreća Lov Pravila Lovačko ponašanje Policijska uprava istarska


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.