Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba pesticida
  • 20.02.2021. 18:00

Umjesto da pada, u Francuskoj rasla upotreba pesticida?

Nova studija pokazala je da se u Francuskoj u posljednjem desetljeću upotreba pesticida povećala za 25 posto. Što je razlog?

Foto: Bigstock/spectator
  • 121
  • 271
  • 0

Francuski poljoprivrednici su povećali upotrebu pesticida za 25 posto tijekom posljednjeg desetljeća, pokazalo je istraživanje ekološke organizacije la Fondation Nicolas Hulot (FNH). Unatoč nacionalnim ciljevima da se do 2025. godine smanji njihova upotreba za 50 posto, čini se da to neće uspjeti provesti. 

Istraga, čiji su rezultati objavljeni početkom veljače, ispitala je uzorke uključujući javno i privatno financiranje proizvođača hrane. Istovremeno, političari dovode u pitanje točnost provedene analize, piše The Connexion.

Član Europskog parlamenta, Jean-Baptiste Moreau rekao da se rezultati studije temelje na netočnim podacima, budući da je uzeto u obzir samo razdoblje od 2009. do 2018. godine. "Studija ne uključuje podatke za 2019. godinu. Zapravo, u razdoblju od 2009. do 2019. upotreba pesticida se smanjila", rekao je ovaj političar.

Poticaji nisu urodili plodom?

Ekolozi izvještavaju da su se javna sredstva koja su dobivali poljoprivredni proizvođači u toj zemlji povećala za 23,2 milijarde eura, a privatna ulaganja za 19,5 milijardi eura tijekom posljednjih deset godina. Međutim, samo 11 posto svih sredstava usmjereno je na smanjenje upotrebe kemikalija, dok je samo jedan posto bilo učinkovito u tom pogledu.

Prema njihovim podacima, devet posto francuskih farmi, uključujući velike proizvođače žitarica i vinogradare odgovorno je za 55 posto upotrebe pesticida u posljednjih deset godina. Također je utvrđeno da ovi proizvođači iz brojnih razloga posluju s najviše dugova - do 60 posto većim od ostalih poljoprivrednika.

Kao glavni razlog navodi se činjenica da su agrokemikalije same po sebi skupe, a i za svoju primjenu zahtijevaju brojnu mehanizaciju i njihovo održavanje, zbog kojih se proizvođači često zadužuju u bankama.

Potrebne političke promjene

U izvješću se navodi da se krivica za ovaj neuspjeh često pripisuje poljoprivrednicima, no da velik dio odgovornosti snosi vlada i čitav sustav proizvodnje hrane.

"Vladino financiranje iz nacionalnih i europskih izvora mora pružiti stvarnu potporu poljoprivrednicima kako bi smanjivanje upotrebe pesticida postalo realno", izjavio je Nicholas Hulot, osnivač FNH i bivši ministar okoliša.

Kasnije je na konferenciji upitao: "Zašto postoji tako značajan jaz između obećanja države i rezultata u njenoj poljoprivrednoj politici?" Izjavio je i da se državni poticaji moraju preusmjeriti kako bi se farmerima pomoglo u postizanju ciljeva smanjenja pesticida. "Doprinosi li svaki euro javnom dobru? Prema istraživanju, jako smo daleko od toga", zaključio je rekavši da većinu financijske potpore dobiva mali dio struke te da ta sredstva moraju biti podijeljena na ravnopravniji način koji je u skladu s ekološkim ciljevima.

Inače, francuska vlada provodi plan za smanjenje upotrebe agrokemikalija, takozvani Ecophyto II+ za koji se iz proračuna izdvaja 71 milijun eura. To uključuje mjere potpore istraživanjima i pomoći poljoprivrednicima da se prebace na ekološku proizvodnju.


Tagovi

Pesticidi Francuska Smanjenje Studija Poticaji Ecophyto


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]