Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mirni prosvjed
  • 07.03.2023. 12:00
  • Sisačko-moslavačka, Petrinja

Umjesto da dopišete 58 gradova i općina, vi ukidate: Izađite na teren, utvrdite pravo stanje!

Poljoprivrednici iz Petrinje, ali i okolnih gradova i općina okupili su se danas te pozvali nadležne da preispitaju svoju odluku o područjima s prirodnim ograničenjima

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
  • 1.667
  • 298
  • 0

"Izađite na teren, utvrdite stvarno stanje, popričajte s ljudima te preispitajte tu svoju studiju", poručilo je danas resornom ministarstvu 50-ak poljoprivrednika okupljenih na mirnom skupu u Petrinji  koja je uz još 57 gradova i općina brisana s popisa područja s prirodnim ograničenjima, što za proizvođače znači da ostaju bez dodatne potpore po hektaru. 

Kako je podsjetio Željko Horvat, općina Petrinja pretrpjela je teška stradanja u Domovinskom ratu te je i danas dosta poljoprivrednog zemljišta u minski sumnjivom području. Nakon što su se dijelom oporavili od ratnih stradanja, pogodio ih je strašan potres, koji je doveo do likvefakcija (ukapljivanja tla što se događa kada tlo izgubi snagu i krutost i ponaša se kao tekućina, op.a.), rasjeda, otvorenih rupa i odrona.

Poljoprivrednici iz 58 općina i gradova ostat će bez dodatne potpore po hektaru

Ujedno, dosta zemljišta ovih proizvođača nalazi se uz Kupu, Petrinjčicu i ostale pritoke tih rijeka te imaju velikih problema s izlijevanjem istih koje stvaraju kiselost u tlu i uništavaju usjeve.

"Uz sve navedeno, imamo veliki problem s divljači koja nam uništavaju usjeve koje moramo ograđivati s električnom ogradom koja i dalje nije dovoljno učinkovita. Divljač ju probija, stvara nam dodatnu štetu i materijalne troškove", upozorio je na skupu na kojeg su stigli i poljoprivrednici iz susjednog Dvora i Hrvatske Kostajnice, također mjesta skinutih s popisa. 

Popričajte s poljoprivrednicima, poručili su nadležnima (Foto: poljoprivrednici s terena)

"Podršku su nam došli dati i proizvođači iz Gline koja je i dalje na listi", zahvaljuje im pritom navodeći da su poljoprivrednici danas prepušteni sami sebi i svakodnevno im se smanjuju potpore iako se u javnosti objavljuju vijesti o milijunskim davanjima. 

Jesmo li zaista zaslužili biti maknuti s popisa? 

Dodaje i da na ovom području ima jako malo zemljišta u vlasništvu države te im velike napore u nabavi novog poljoprivrednog zemljišta stvaraju neriješeni imovinsko - pravni odnosi i neusklađenih podataka u gruntovnici i katastru, a parcele su većinom manje od jednog hektara. Većinom su i zapuštene, pod velikim nagibima, što predstavlja dodatni problem kao i dodatne materijalne te financijske troškove.

"Slušajući obećanja Ministarstva poljoprivrede o pomoći pri nabavci novih zemljišta, isplata štete za sušu, refundaciju troškova za kupnju umjetnog gnoja, otežane uvjete poslovanja zbog rata u Ukrajini, koja dijelom nisu isplaćena i toliko su minimalna, pokušavamo smognuti snage i dalje se nastaviti baviti poljoprivredom uz minimalne dobiti", napominje Horvat ističući da pisana studija o područjima s prirodnim ograničenjima iz koje ih izbacuju dovodi u pitanje egzistenciju poljoprivrednika na tom području.

Ostaju bez dodatne potpore: Po kojem ključu su mijenjana područja s ograničenjima?

Okupljeni su stoga još jednom uputili molbu da se izlaskom na teren utvrdi jesu li doista zaslužili biti maknuti s popisa. 

Podršku su dali i poljoprivrednici iz okolnih mjesta 

Podsjeća i da se potpore za poljoprivredu isplaćuju skoro 100 posto iz Europske unije. "A vi naši stručnjaci koji ste sastavljali ovu studiju, umjesto da dopišete još 58 općina i gradova, ukidate i radite protiv ove države i seljaka i radnika", zaključuje. 


Tagovi

Područja s prirodnim ograničenjima Prosvjed Poljoprivrednici Studija Željko Horvat


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]