Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU fondovi
  • 22.01.2022. 18:00

Umjesto za paradajz, 850.000 eura iz EU fondova "otišlo" za kriminal

Grupa Italijana i Rumuna izvršila prevaru pod izgovorom da će zgajati paradajz. Poslije isplate subvencija, novac se prebacivao na bankovne račune u Italiji, gdje je dalje korišten za finansiranje drugih kriminalnih aktivnosti

Foto: Depositphotos/dgdimension
  • 267
  • 80
  • 0

Evropski ured za borbu protiv prevara (OLAF) je poslije zajedničke istrage razotkrio grupu prevaranata iz Italije i Rumunije. Devet osoba će se naći na optuženičkoj klupi rumunskog suda pod optužbom da su izvršili prevaru za skoro 850.000 eura vrijednih poljoprivrednih fondova EU namijenjenih za proizvodnju paradajza.

Istraga je realizovana u saradnji sa Rumunskom nacionalnom upravom za borbu protiv korupcije (DNA) i Tužilaštvom italijanske provincije Enna. OLAF je otkrio niz potencijalno lažnih praksi koje su uključivale podnošenje lažnih dokumenata, osnivanje fiktivnih kompanija i falsificiranih deklaracija o zemljištu za nezakonito dobijanje sredstava.

Lanac prevare

Među optuženima je pet državljana Italije i četiri državljanina Rumunije. Njima će se suditi po optužbama za formiranje kriminalne grupe s namjerom da nezakonito pribave poljoprivredna sredstva EU u Rumuniji.

Generalni direktor OLAF-a, Ville Itälä, rekao je kako su veoma zadovoljni ovakvim razvojem događaja koji je, kako ističe, direktan nastavak odličnog rada kojega su obavili istražitelji u partnerstvu sa rumunskim i italijanskim vlastima. "Misija OLAF-a je osigurati da sredstva EU-a dođu do ciljanih primalaca kako bi mogla koristiti društvu. Izgradnja mostova i razmjena znanja podupiru posao koji obavljamo i vodi do pozitivnih rezultata, kao što vidimo."

Nitko nije ubrao paradajz (Foto: Depositphotos/SashaKhalabuzar)

OLAF se uključio u istragu 2018. godine poslije izvještaja o prevarama poljoprivrednih fondova EU u Rumuniji od strane grupe Italijana. Nakon što su početne istrage to potvrdile, osnovan je Zajednički istražni tim (JIT) koji se sastoji od OLAF-a, rumunske DNK i Tužilaštva Enne da nastavi s daljim istragama i otkrivanjem cijelog lanca prevare.

Samo subvencije, ništa paradajz

JIT je otkrio niz nepravilnosti povezanih s prevarom. Kriminalna grupa osnovala je lažne kompanije sa sjedištem u Rumuniji s jedinom svrhom da dobije subvencije EU, bez ikakve namjere da uzgaja paradajz.

Koristeći falsifikovane dokumente poput lažnih zakupa i faktura, uspjeli su da pribave 850.000 eura. To je četvrtina subvencija koje je EU dodijelila Rumuniji za proizvodnju te povrtne kulture u 2017. godini. Ništa od tog novca nije potrošeno u tu svrhu ili u Rumuniji. Poslije isplate subvencija, novac se prebacivao na bankovne račune u Italiji, gdje je dalje korišten za finansiranje drugih kriminalnih aktivnosti.

OLAF je zatvorio svoju istragu u oktobru 2020. sa pravosudnim preporukama za rumunske i italijanske pravosudne vlasti i finansijskom preporukom Generalnom direktoratu Evropske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj da povrati puni iznos od 850.000 eura.


Tagovi

OLAF Prevare Poljoprivredni fondovi Rumunija Italija Kriminal


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.