Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fiskalizacija
  • 09.08.2013.

Ulični prodavači na udaru Linića i policije

Za uzvik »luuubenicaaa!« bez obrtnice i računa slijedi prijava Inspektoratu i kazna za remećenje javnog reda i mira zbog bučnog oglašavanja do 700 kuna

  • 479
  • 23
  • 0

Luuubenicaaa, luuubenicaaa, komad samo deset kuna!, uzvikuju i ovoga ljeta svakodnevno ulični prodavači tog sezonskog voća, vozeći ga i prodajući po neprometnijim ulicama i gradskoj periferiji u kombijima, 'tamićima', ali još uvijek poneki, kao prije, i u kolima s upregnutim konjem. Taj se prizor mogao vidjeti u rano, vruće poslijepodne u đakovačkoj Dekerovoj, Pavićevoj i susjednim ulicama. Dok se jedni lubeničari za oglašavanje još služe grlom, drugi koriste zvučnike, megafone... Živopisnosti prizora pridonosi lubeničar u 'atlet-majici', njegov 'osjećaj za marketing', (ne)kondicija upregnutog konja ... No, lubenica lubeničarima sve više ostavlja gorak okus u ustima jer i oni podliježu propisima, registraciji djelatnosti, odnosno prodaje, ali, osim ako prodaju vlastite proizvode, i - Linićevoj fiskalizaciji!

I, ne samo to, zbog buke i glasnog izvikivanja »luuubenicaaa, luuuubenicaaa!«, podliježu i gradskoj Odluci o komunalnom redu prema kojoj je zabranjeno (pre)glasno oglašavanje prodaje voća, povrća, skupljanja sekundarnih sirovina po ulicama bez odobrenja nadležnog gradskog odjela, a zbog toga što to remeti javni red i mir. Dosadašnjem načinu rada lubeničara, koji nisu polagali račune nikome, je odzvonilo. Policija je, doznajemo, od lipnja, intenzivirala nadzor tih prodavača na gradskim prometnicama i tijekom lipnja i srpnja imala 15 takvih postupanja, tj prijava Inspektoratu. O svima koje uoči na njima, a da nemaju registriranu djelatnost, da nemaju obrt, obrtnicu, te o zatečenoj robi policija izvješćuje Državni inspektorat za daljnje postupanje.

Kako doznajemo, među lubeničarima i sličnim prodavačima na cesti vrlo je malo onih s registriranom djelatnošću što znači da većina ne napušta stare navike, da li iz neznanja, ili ignoriranja rada po pravilima. Za narušavanje javnog reda i mira zbog preglasnog oglašavanja prodaje lubenica lubeničaru slijedi i novčana kazna do 700 kuna. Doznajemo kako ima slučajeva da građani zovu policiju i prijavljuju remećenje javnog reda i mira zbog preglasnog uzvikivanja »luuubenicaaa!«, iritantnog poglavito u vrijeme popodnevnog odmora.

I u Poreznoj upravi potvrđuju da i ovaj oblik prodaje, ako nije riječ o prodaji vlastitih proizvoda, podliježe fiskalizaciji. U slučaju ilegalne prodaje, Porezna uprava postupit će po prijavi Državnog inspektorata i(li) komunalnog redarstva tako da ni ovaj oblik prodaje neće izmaknuti poreznicima. Točnije, ako je riječ o malim paušalistima, imaju knjigu računa, oni izdaju pisane račune i oslobođeni su uobičajene procedure fiskalizacije. U suprotnom, ako im promet prelazi okvire malih paušalista, podliježu klasičnoj fiskalizaciji - fiskalnoj blagajni i izdavanju fiskalnog računa. Takva pravila vrijede i za ostali prodavače na cesti poput prodavača ogrjeva.

Autor: Suzana Župan


Izvori

Novi List


Tagovi

Fiskalne blagajne Fiskalizacija Lubenice