Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojivo
  • 22.06.2022. 16:30

Ulaganje u pogone za proizvodnju gnojiva u Africi sukob je sa zelenim ciljevima EU?

Europska komisija upozorila je da bi potpora proizvodnji gnojiva u zemljama u razvoju bila u suprotnosti s energetskom i ekološkom politikom bloka.

Foto: Depositphotos/Leonid_Eremeychuk
  • 377
  • 18
  • 0

Europska unija je podijeljena oko toga kako pomoći siromašnijim zemljama u jeku rastuće prehrambene krize te rješavanju nestašice gnojiva uzrokovane ruskim ratom u Ukrajini, a neki strahuju da bi plan ulaganja u pogone u Africi bio u sukobu sa zelenim ciljevima EU-a.

Ruski rat u Ukrajini potaknuo je globalnu prehrambenu krizu i strah da će uslijediti i gore zbog pada izvoza žitarica iz Ukrajine i skoka cijena umjetnih gnojiva, čiji su glavni proizvođači Rusija i Bjelorusija.

EU tjednima pokušava pomoći siromašnijim zemljama u Africi i na Bliskom istoku da prebrode krizu nudeći im svježa sredstva, dok ih u isto vrijeme pokušava uvjeriti da europske sankcije protiv Moskve i Minska nisu krive za izvanredno stanje vezano uz hranu.

Planira se nova inicijativa

Na summitu čelnika EU-a krajem tjedna planira se nova inicijativa koja će strukturno smanjiti oslanjanje siromašnijih nacija na ruska gnojiva pomažući im u razvoju vlastitih pogona za proizvodnju gnojiva.

No, na sastanku s izaslanicima EU-a prošlog tjedna, Komisija se izričito usprotivila tekstu, upozorivši da bi potpora proizvodnji gnojiva u zemljama u razvoju bila u suprotnosti s energetskom i ekološkom politikom bloka, rekli su dužnosnici.

Proizvodnja umjetnih gnojiva ima velik utjecaj na okoliš i zahtijeva velike količine energije. Međutim, ona su ključna za učinkovito povećanje poljoprivredne proizvodnje.

Alternative i učinkovito korištenje gnojiva

Nacrt zaključaka sa summita od 23. do 24. lipnja, koji je vidio Reuters, poziva Komisiju da osmisli plan "za potporu razvoja kapaciteta za proizvodnju gnojiva u zemljama u razvoju".

O tekstu, koji je napisan 15. lipnja, a pripremili su ga pomoćnici predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, raspravljat će se te će ga se vjerojatno doraditi na sastanku europskih veleposlanika u ponedjeljak, rekli su dužnosnici.

Komisija je pozvala vlade da izmijene tekst te da se pozivaju samo na plan za promicanje alternativa gnojivima ili učinkovitijeg korištenja gnojiva, rekli su dužnosnici. Komisija nije imala komentar na tu temu.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Europska unija Proizvodnja gnojiva Siromašne zemlje Europska komisija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]