Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinske žitarice
  • 09.11.2022. 15:00

Ukrajina žitarice skladišti u silo-vreće: Rade i na produženju sporazuma koji uskoro ističe

Sporazum o izvozu koridorom za žitarice preko Crnog mora vrijedi još 10 dana. Volodymyr Zelenskyy tvrdi da imaju prve međunarodne dogovore za produženje

Foto: Facebook/Ministarstvo agrarne politike i prehrane
  • 66
  • 9
  • 0

"Ukrajina s međunarodnim partnerima aktivno radi na produženju sporazuma o žitaricama", izjavio je jučer predsjednik Volodymyr Zelenskyy.

Istaknuo je da ovom dogovoru, koji vrijedi do 19. novembra, ali i izvozu žitarica nastoje dodati trajnu humanitarnu komponentu te povećati pomoć onim zemljama i narodima koji su ugroženi prehrambenom krizom, prenosi APK Inform.

"Prvi sastanci su već održani, imamo prve međunarodne dogovore. Počinjemo saradnju s našim partnerima, a koja može postati temelj za garanciju prehrambene sigurnosti na novom nivou", istaknuo je dodavši da je već odavno rečeno da je potrebna globalna koordinacija kako bi se najsiromašnije zemlje svijeta spasile od gladi. "Trenutno razvijamo takav mehanizam koordinacije. Nadam se da će biti implementiran", poručio je Zelenskyy.

Kada je riječ o skladišnim prostorima kojih je ljetos manjkalo zbog neizvezenih prošlogodišnjih zaliha, prvi zamjenik ukrajinskog ministra agrarne politike i prehrane Taras Vysotsky tvrdi da danas takvih problema nema. 

Prema njegovim riječima, humanitarna pomoć FAO-a i drugih međunarodnih partnera pomaže u rješavanju problema čuvanja žitarica. Zahvaljujući ovoj pomoći nabavljene su silo-vreće za privremeno skladištenje 6 miliona tona te je započela njihova distribucija. 

"Situacija sa skladištenjem nije kritična, nema manjka objekata za usjeve", izjavio je. 

Od početka ruske invazije, Ukrajina je izvezla više od 26 miliona tona poljoprivrednih proizvoda - žitarice, grah i uljarice, stoji u saopćenju njihovog ministarstva poljoprivrede. Izvezeno je više od 5,5 miliona tona pšenice, više od 10 mil.t kukuruza, 2,4 mil. t uljane repice te 2 mil. t sjemenki i ulja suncokreta. 

"Najmanji izvoz je bio u prvim mjesecima rata, a zatim je postupno rastao. No, u tom razdoblju je izgubljen potencijal od oko 15 miliona tona. Odnosno, u mirnodopsko vrijeme mogli smo izvesti oko 40 miliona tona ukupno", zaključio je Vysotsky.


Tagovi

Silo-vreće Skladištenje žitarica Taras Vysotsky Volodymyr Zelenskyy Ukrajinske žitarice Koridor za žitarice


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete