Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz iz Ukrajine
  • 28.03.2022. 18:00

Ukrajina ukinula zabranu izvoza kukuruza i suncokretovog ulja - ratarima dali upute o sjetvi

Ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede objavilo je da će ovoga proljeća posijati manje kukuruza i suncokreta, a više kultura koje su važne za njihovu prehrambenu sigurnost

Foto: Depositphoto/vipavlenkoff
  • 1.203
  • 171
  • 0

Vlada Ukrajine je s popisa robe koja podliježe izvoznim dozvolama, skinula kukuruz i suncokretovo ulje, navodi apk-inform.

Naime, 5. ožujka odredili su kako uz izvozne zabrane za raž, zob, proso, heljdu, sol, šećer, meso i stoku uvodi i one za svoje ključne poljoprivredne proizvode pšenicu, kukuruz i suncokretovo ulje, ali i piletinu, jaja te meslin. 

Tražili ukidanje i za pšenicu

No, prošlog je tjedna Mykola Gorbachov u ime Ukrajinskog udruženja proizvođača žitarica (UGA) poslao pismo permijeru Denysu Shmyhalu u kojem traži ukidanje dozvola za kukuruz i suncokretovo ulje, ali i pšenicu. 

U tom je pismu ponudio i niz prijedloga kojim bi se izvozni tokovi s crnomorskih luka premjestile na kopnene rute. Tada je podsjetio da je ta zemlja preko luka izvozila oko 200 tisuća tona žitarica dnevno, a sada kopnene rute omogućuju tek oko 20 tisuća tona dnevno, što je za deset puta manje. Naglasio je da slabiji izvoz prijeti kampanji proljetne sjetve jer poljoprivrednici tim novcem pokrivaju troškove. 

"Analizirali smo situaciju i zaključili da bi nam ukidanje dozvola omogućilo da ubrzamo izvoz. UGA se već obratila našim europskim kolegama i sada tražimo od vlade da podrži ovu inicijativu za pojednostavljenje trgovine između Ukrajine i EU", istaknuo je tada u pismu u kojem su tražili i poništenje svih internih dozvola (fitosanitarne i veterinarske potvrde, laboratorijske studije i sl.), osim onih koje zahtijeva kupac i koje su predviđene ugovorima.  

Naglasak na tri kulture

A kada je riječ o sjetvi, Ministarstvo je objavilo predviđanja da će pod glavnim proljetnim usjevima na teritoriju koji je pod kontrolom Ukrajine biti 5,99 milijuna hektara što je za 1,689 milijuna hektara manje nego prošle godine. Sjetva je započela u 11 oblasti, a u objavi naglašavaju da prošle godine u ovo doba radovi nisu još bili započeli. 

Tako su ratari jarom pšenicom posijali 22,5 tisuća ha, jarim ječmom 74,8 tis. ha, uljanom repicom 1,6 tis. ha, zobi 15,2 tis. ha, graškom 21,1  tis. ha, šećernom repom 3,3 tis. ha, suncokretom 2,2 tis.ha, sojom 2 tis. ha. 

Pod zobi će biti više površina (Foto: Depositphotos/vencav)

Zamjenik ministra poljoprivredne politike i prehrane Ukrajine Taras Vysotsky izjavio je da će biti posijano manje suncokreta i kukuruza nego inače, a naglasak će dati na one koje je lakše uzgajati te koje su važne za sigurnost hrane, navodi apk-inform.

Ratari će sijati više graška, ječma i zobi koji su nekada predstavljali nišu tamošnjeg agrara. Međutim, lakše ih je uzgajati i važni su za prehranu. "Dakle, prelazimo s izvoznih na prehrambene usjeve za domaću potrošnju", rekao Vysotsky naglasivši da će sjetvene površine smanjiti za 30 posto. 

Imat će dovoljno hrane za sebe, ali... 

Na takvu se situaciju u subotu, 26. ožujka, osvrnuo i predsjednik Volodomir Zelensky u svom video obraćanju na Doha Forumu 2022, održanom u Kataru. Tada je rekao kako će migracijsku krizu uzrokovanu ruskom invazijom na Ukrajinu pratiti i globalna prehrambena kriza, jer je njegova zemlja jedna od najvećih izvoznika hrane u svijetu. 

Prepolovljena proljetna sjetva u Ukrajini dovest će do neviđene migracijske krize?

Istaknuo je da su njihovi pšenica, ulje, kukuruz i drugi poljoprivredni proizvodi srž stabilnosti i sigurnosti za mnoge zemlje diljem svijeta. "Ruske snage miniraju polja u Ukrajini, uništavaju poljoprivredne strojeve i zalihe goriva koje su potrebne za sjetvenu kampanju. Blokirali su naše luke. Zašto to rade? Ukrajina će imati dovoljno hrane da prehrani svoje stanovništvo. No, gotovo nikakav izvoz iz Ukrajine naštetit će mnogim zemljama", naglasio je pozvavši na udruživanje snaga kako bi se izbjegla nestašica hrane u svijetu kroz jače sankcije Rusiji.


Tagovi

Izvoz iz Ukrajine Izvoz kukuruza Suncokretovo ulje Mykola Gorbachov Proljetna sjetva Prehrambena sigurnost


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]