Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinski izvoz
  • 23.08.2022. 18:00

Ukrajina bi u kolovozu mogla izvesti 4 milijuna tona žitarica i uljarica

Bez obzira na ovo povećanje, ukrajinskim poljoprivrednicima i dalje nedostaje novca, pa trećina njih krajem mjeseca neće sijati ozimine

Foto: Depositphotos/maykal
  • 182
  • 115
  • 0

"Ukrajinski poljoprivredni sektor treba povećati izvoz proizvoda. Prije rata zemlja je izvozila oko 6 milijuna tona mjesečno, a da bi dosegli ovu razinu, svaki bi mjesec trebali u crnomorskim lukama natovariti 80-100 brodova poljoprivrednim proizvodima", izjavio je na brifingu za novinare zamjenik predsjednika Ukrajinskog agrarnog vijeća, Denis Marčuk

3 milijuna izvezeno u srpnju 

Kaže kako je potencijal u morskim lukama, ali i drugim izvoznim pravcima velik. "Jedino pitanje je osigurati sigurno kretanje brodova u Crnom moru. Njih 27 već su napustili luke, 18 ih čeka na preuzimanje, a 40 ih je podnijelo zahtjev za ulazak", otkrio je.

Prema njegovim riječima, izvoz žitarica i uljarica u kolovozu bi mogao doseći 4 milijuna tona.

"U srpnju smo uspjeli prevesti gotovo 3 milijuna tona. Tijekom kolovoza već smo izvezli 670.000 tona. Prema kolovoškim rezultatima možemo doći do pokazatelja od negdje oko 4 milijuna tona žitarica i uljarica što je čak više od 50 posto predratnih pokazatelja", dodao je. 

Nema novca za jesensku sjetvu 

Bez obzira na ovo povećanje, ukrajinskim poljoprivrednicima i dalje nedostaje novca, pa trećina njih neće moći posijati ozimine za sezonu 2022./2023.

Manje zasijanih površina

Kada je riječ o žetvi za tekuću godinu, Ukrajinsko udruženje proizvođača žitarica (UGA), ažuriralo je prognozu smanjivši je na 64,5 milijuna tona. Najveći razlog je manje zasijanih površina za gotovo milijun hektara (na 18 mil. ha) s kojih je moguće ubrati usjev. 

"Unatoč upornosti i hrabrosti ukrajinskih farmera, postoje objektivne prepreke za žetvu na miniranim, okupiranim područjima i uništenim usjevima", pišu u svom priopćenju.  

Prethodna UGA-ova prognoza žetve iznosila je 69,4 mil. t. 

Ističu da izvoz iz Ukrajine pod ovim uvjetima u marketinškoj godini 2022./2023. može i dalje iznositi 32,8 milijuna tona, ako se očuva morski put i poveća kapacitet prijelaza na ukrajinskim kopnenim granicama. 


Tagovi

Ukrajinski izvoz Denis Marčuk Crnomorske luke Jesenska sjeva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo