Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izlov prstaca
  • 29.08.2020. 16:30
  • Splitsko-dalmatinska, Seget Vranjica

Uhvaćen u izlovu prstaca: Zaštićene vrste sve više na meti lokalnih i stranih ljudi

Muškarac je doveden u službene prostorije radi provođenja kriminalističkog istraživanja. Od njega je oduzeto ukupno 219 komada ove zaštićene školjke težine 1,44 kilograma.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 1.049
  • 91
  • 0

Na području Seget Vranjica, 27. kolovoza oko 14:30 sati, policijski su službenici Postaje pomorske policije Split na obali uhvatili 62-godišnjaka kako izlovljava zaštićenu školjku prstac, a pored njega je bio oveći morski kamen i čekić.

Muškarac je doveden u službene prostorije radi provođenja kriminalističkog istraživanja. Od njega je oduzeto ukupno 219 komada ove zaštićene školjke težine 1,44 kilograma.

Protiv 62-godišnjaka će nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu biti podnesena kaznena prijava zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakoniti lov i ribolov i Uništavanje zaštićenih prirodnih vrijednosti.

Izlovom se uništavaju površine obale

Prstaci su strogo zaštićena vrsta školjkaša, valjkastog duguljastog oblika glatkih ljuštura. Žive u hridima gdje buše udubljenja pomoću kiseline koje otapaju stijenu. Rastu izuzetno sporo, pa se ne mogu usporediti s niti jednom vrstom u Jadranu. Procijenjeno je kako je potrebno 10 godina kako bi školjka narasla jedan centimetar.

S obzirom na to da je nemoguće izvaditi prstac iz bušotine koju je školjka sama napravila bez razbijanja, izlovom prstaca uništavaju se velike površine obale. Uništavanjem kamenitih površina gdje su prstaci rasli dugi niz godina, uništavaju se i staništa ostalih vrsta koje žive na tom području, što može biti uzrokom nepovratnog uništenja izgleda stjenovite obale te nestanka cijele vrste. Stoga je 1995. godine na snagu stupio zakon kojim se zabranjuje izlov i prodaja ove školjke na cijelom teritoriju Republike Hrvatske.

Iako cijenjeni u gastronomskom svijetu, prstace nemojte kupiti na tržnici ili prihvatiti u restoranu jer time doprinosite uništavanju naše predivne obale, ali i kršite zakon.

Ni prvi ni zadnji slučaj

Podsjećamo, prošli mjesec je policija dobila dojavu o protuzakonitom uništavanju i izronjavanju trpova pokraj plaže blizu Punta na otoku Krku.

Informaciju o ovom prekršaju dojavio je svjedok koji je vidio počinitelja kako nakon više od jednog sata ronjenja na barku izvlači veliku vreću s ovim životinjama poznatim i kao morski krastavac. Dok je jedan ronio, drugi ga je čekao u barci, nakon čega su obojica krenula u čišćenje njih oko stotinu.

Uhvaćeni u lovu na zaštićene vrste: Lokalci love trpove, a njemački državljanin periske

Prošle godine dogodio se sličan scenarij kada je 23-godišnjak izlovio 180 kilograma ovih životinja.

Također, u srpnju je policija u Loparu zatekla njemačkog državljanina s morskom školjkom periskom koja se također nalazi na popisu strogo zaštićenih vrsta.


Tagovi

Prstac Zaštićena vrsta Seget Vranjica Protuzakonit ribolov Policija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]