Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tri osumnjičena
  • 09.06.2022. 13:30
  • Tomislavgrad

Uhićenja u Tomislavgradu i Kupresu - falsificirali račune da dođu do potpora?

Dvije osobe osumnjičene su da su prilagale falsificirane račune za nabavu sjemena, a jedna da je nabavljala krivotvorene fakture.

Foto: Depositphotos/Monartfoto
  • 706
  • 95
  • 0

Dvije osobe iz Tomislavgrada i jedna iz Kupresa u susjednoj BiH uhićene su u policijskoj akciji Faktura, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela - obmana prilikom dobivanja kredita ili drugih pogodnosti i krivotvorenje isprave.

Postupajući po naredbi Općinskog suda u Livnu, službenici Federalne uprave policije su uhitili J.B. (1974.) i I.B. (1972.) iz Tomislavgrada. Izvršen je pretres pokretne i nepokretne imovine koju koriste osumnjičeni te su privremeno oduzeti predmeti i dokumentacija koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem navedenih djela. Oni se sumnjiče da su u određenom vremenskom razdoblju uz svoje zahtjeve za ostvarivanje prava na dobivanje poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji, prilagali krivotvorene račune bitne za ostvarivanje prava na poticajna sredstva, čime je prouzrokovana šteta po budžet FBiH u iznosu većem od 128.000 KM (492 tis.kn).

U okviru iste akcije izvršen je pretres imovine koju koristi i trećeosumnjičeni Ž.D. (1958.) iz Kupresa. On se sumnjiči da je za određene novčane iznose krajnjim korisnicima nabavljao krivotvorene fakture, koje bi isti prilagali uz svoje zahtjeve za poticaje.

Sporni računi za nabavu sjemena 

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva pozdravilo je jučerašnju akciju policijskih i pravosudnih organa na području Kantona 10. Kako navode, i u ovom resoru su u proteklom periodu obavili dodatne provjere i administrativne kontrole dostavljenih zahtjeva za biljnu proizvodnju zbog određenih sumnji u valjanost računa za nabavu sjemena.

"Federalno ministarstvo surađivalo je s nadležnim organima na ovom predmetu. Ne smije biti tolerancije prema onima koji bi na prijevaru došli do poljoprivrednih poticaja. Pozivamo sve poljoprivredne proizvođače da eventualna saznanja o počinjenim prevarama i nepravilnostima prijave ministarstvu koje će putem inspekcijskih i drugih nadležnih organa izvršiti provjere", stoji u priopćenju.

Dodaju i kako im je putem kantonalnog ministarstva dostavljeno 139 zahtjeva za novčanu podršku proizvodnji pšenice s područja Kantona 10, nakon čega su zatražili od resornog kantonalnog ministarstva provjeru dostavljenih računa kod Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Nakon provjera računa odbijeno je 85 zahtjeva, a 54 su ponovo dostavili kao blagovremene, osnovane i potpune. Međutim, kako niži nivo nije izvršio tražene provjere svih računa, FMPVŠ je zatražilo od Federalne uprave za inspekcijske poslove dodatnu kontrolu i nadzor.

"Inače, od ukupno zaprimljenih 284 zahtjeva u biljnoj proizvodnji u 2020. godini s područja ovog kantona 102 zahtjeva su odbijena čime je spriječena zloupotreba proračunskih sredstava u iznosu od 548.000 KM (2,1 milijuna kuna)", pripćeno je.

Za sve utvrđene nepravilnosti Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u ovom mandatu donijelo je 211 rješenja o povratu sredstava i 121 rješenje o zabrani apliciranja, a obavljen je povrat sredstava u proračun FBiH u iznosu od 2,5 miliona KM (9,6 milijuna kn). Stoga će, ističu, i u narednom periodu nastaviti dodatne kontrole s ciljem sprečavanja zloupotreba.

Otvorena istraga protiv šestero osoba i dva trgovačka društva, lažirali račune OPG-a?

Podsjećamo, nedavno je i kod nas zbog sumnje na lažiranje dokumentacije OPG-a uhićeno šest osoba. Okrivljenici i okrivljena društva, osnovano se sumnja, nepripadno su se okoristila za najmanje 52.147.651,25 kuna, objavio je USKOK razloge uhićenja na virovitičko-podravskom i zagrebačkom području.


Tagovi

Poticaji Hapšenje Policija Poljoprivreda Poljoprivrednici Falsificirani računi


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]