Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed
  • 23.09.2014. 18:10

Uginule kokoši pred vratima institucija!

Vlasnik farme iz Petrijevaca bacio 50-ak uginulih kokoši pred vrata Osječko-baranjske županije!

Foto: hrt.hr
  • 455
  • 42
  • 0

Poplave su ove godine gotovo slomile hrvatsku poljoprivredu. Na što su sve spremni proizvođači kako bi skrenuli pozornost na činjenicu da je ipak nešto trulo u državi Hrvatskoj, vidjeli smo danas ispred zgrade Osječko-baranjske županije.

Mnogi se proizvođači suočavaju sa nedovoljnom brigom nadležnih institucija i nedostatnom pomoći pri zbrinjavanju životinja, mehanizacije pa i zanemarivanjem sveukupnog stanja na farmama u stanjima katastrofe kao što je ova. Nikola Jaman, vlasnik peradarske farme iz Petrijevaca je danas na inovativan, premda bizaran način, svoje nezadovoljstvo iskazao svojevrsnim prosvjedom, jer mu je imanje poplavljeno zbog puknuća nasipa na Karašici.

Zakazao Stožer za zaštitu i spašavanje

Naime, Jaman je oko podneva, ispred vrata sjedišta Osječko-baranjske županije na glavnom trgu u Osijeku, pobacao 50-ak uginulih kokoši nesilica optužujući Stožer za zaštitu i spašavanje i župana Vladimira Šišljagića da nisu odgovarali na njegove apele za pomoć, zbog čega je poplavljena njegova imovina.

Rječica Karašica se uslijed rasta vodostaja, izlila na prostor Parka prirode u Petrijevcima te poplavila stambene i druge objekte. Tamo se nalazi i Jamanova farma. Kako kaže, konje i dio mehanizacije uspio je spasiti, a osim kuće poplavljeno mu je i oko 12 hektara površine gdje se nalazi ribnjak. Jaman ukupnu štetu procjenjuje na oko 30 do 40.000 eura. Tvrdi kako mu se ugušilo nekoliko stotina kokoši i pilića. Navodno je višekratno zvao službu 112 i tražio pomoć, ali mu nitko nije došao pomoći.

Jamanu ponuđena evakuacija?

Priča, kao i uvijek, ima dvije, a ponekad i tri strane. Načelnik Općine Petrijevci Ivo Zelić i župan Šišljagić ispred Stožera tvrde kako mu je u subotu u sedam sati ujutro ponuđena evakuacija. Obavijestili su Jamana da nasip prelijeva i da postoji mogućnost da će popustiti te su mu ponudili pomoć u evakuaciji, no on je to odbio tvrdeći da voda do njega neće doći. Kako kažu, tek im se navečer obratio za pomoć, no tada je već bilo kasno jer su se stvorile velike vodene rupe opasne po život pa su bilo kakve intervencije bile nemoguće. Načelnik Zelić obećao je pomoći Jamanu koliko god općina bude mogla.

Na pitanje je li došlo do puknuća nasipa, u Hrvatskim vodama su objasnili kako se zapravo radi o inundacijskom pojasu rječice Vučice. Tamo se nalazi jedan manji, ljetni nasip. Zbog velikog vodostaja, kada se to područje više nije moglo braniti, došlo je do prelijevanja nasipa i do oštećenja, odnosno erozije na dva mjesta, a zatim i do puknuća nasipa, kažu iz Hrvatskih voda.

Jedan od poljoprivrednika izjavio je pak da je nebrigom vlasnika u Petrijevcima voda potopila životinje, a da je dotični znao danima prije za ovu vodu koja prijeti. Iako se Karašica uvijek tu izlijeva, Jaman je zatvorio ispuste sa par kubika zemlje. Voda je u par minuta sve potopila, kako tvrdi. Jamana je, u međuvremenu privela i policija.

Možemo kriviti i Peru i Ivicu i Micu. No nijedna njihova greška ne može premašiti onu nadležnih institucija. Činjenica je ta da je još mnogo onih koji se nalaze u sličnoj ili istoj situaciji, pa sve dok nadležni i odgovorni ne počnu raditi svoj posao, možemo očekivati popriličan smrad diljem Hrvatske.

Foto: hrt.hr


Tagovi

Nikola Jaman Ivo Zelić Vladimir Šišljagić Poplava Kokoši nesilice Zgrada županije Osijek Peradarska farma Uginule kokoši OBŽ Petrijevci Mehanizacija Prosvjed Nezadovoljstvo Prirodna katastrofa Hrvatske vode Propust Pomoć


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]