Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kanjon Uvca
  • 06.12.2019. 12:00

Uginula Dobrila, ženka beloglavog supa

Odašiljač koji je pričvršćen na četiri ptice daje ornitolozima dosta dragocenih podataka o životu beloglavih supova u Rezervatu "Uvac". Međutim, signal koji emituju zna i da zabrine rendžere i da bude razlog za dramatičnu potragu za ugroženim pticama.

Foto: Specijalni rezervat Uvac
  • 4.598
  • 225
  • 0

Čuvari iz Specijalnog rezervata prirode "Uvac" pronašli su juče mrtvu mladu ženku beloglavog supa, nedaleko od mesta gde se izlegla. Time je tragično oknčana dvodnevna potraga za Dobrilom, kako se zvala ptica koja je imala kratak ali buran život, dostojan dobre filmske priče. 

Informacija sa satelita da se nešto čudno dešava i sa Dobrilom, digla je prekjuče na noge rendžere iz kanjona Uvca, a tek što su završili potragu za beloglavim supom Igorom. Signal iz odašiljača pokazao je da Dobrila već nekoliko dana miruje što je čudno za ove ptice, pa je organizovana nova potraga, ovoga puta u Obućinskim livadama, iznad ušća Kladničke reke u Uvačko jezero.

Beloglavi sup Dobrila uspešno vraćen u Srbiju

Dobrila se lane ispilila u liticama kanjona Uvca

Inače, supovi Igor i Dobrila su dva od ukupno četiri orla lešinara iz ovog rezervata koji se satelitski nadziru. "Najpre smo pronašli satelitski odašiljač koji joj je spao, a nešto kasnije i nastradalu Dobrilu. Telo joj bilo zaglavljeno između četiri stabla graba u liticama Orlovice, prizor je bio jeziv. Pretpostavljamo da je izgubila visinu tokom leta, pala i ostala zaglavljena među granama, nedaleko od gnezde u kome je prvi put i ugledala ovaj svet," kaže za Agroklub rendžer Stevo Radovanović, iz Rezervata "Uvac" koje se stara o ovom zaštićenom prirodnom dobru. 

Dobrila se lane ispilila u liticama kanjona Uvca, ali je zalutala na svom prvom letu. Izgladnelu i povređenu, u novembru prošle godine pronašli su je meštani nedaleko od  tursko-sirijske granice. Uz posredovanje ambasade Turske u Beogradu nakon višemesečnog oporavka vraćena je avionom u zavičaj, a o njoj je tom prilikom snimljen i dokumentarni film. Dobrila je dobila ime odmah po rođenju zbog svoje pitome i umiljate naravi.

"Po povratku iz Turske provela je nekoliko meseci u volijeri na privikavanju, nakon čega je krajem maja ove godine puštena u prirodu. Strahovali smo da se neće uklopiti u svoje prirodno stanište, jer je bila izuzetno pitoma, razmažena i naviknuta na ljude. Međutim, ona se brzo osamostalila, često se pojavljivala na hranilištu u društvu drugih ptica, a volela je da provodi noći u neposrednoj blizini rodnog gnezda. Imala je i jedan izlet do Trebevića, ali se brzo vratila na Uvac. Šta se dešavalo poslednjih dana još uvek ne znamo," kaže Novak Pejović, šef rendžera iz Specijalnog rezervata prirode "Uvac".

Dobrila je dobila ime odmah po rođenju zbog svoje pitome i umiljate naravi (Foto: Fondacija za zaštitu ptica grabljivica)

Potraga za supom Igorom namučila čuvare prirode 

I potraga za supom Igorom krajem novembra, namučila je čuvare prirode, ali je ona bar imala srećan kraj. Četiri puna dana, od ranog jutra do sumraka, gazili su krš, travu do kolene i planinske potoke, zavirivali iza svakog kamena i žbuna i verali se u krošnje četinara, sve u nadi da će ga zateći živog. I upornost se isplatila.

Signal iz odašiljača kojim Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica prati Igorovo kretanje, ukazivao je da on danima miruje negde u reonu Gonja na obodu Peštera. Zbog straha da je ptica možda pala, sedmorica rendžera odmah su krenula u potragu. 

"Nedugo pošto smo počeli potragu dobili smo vest da odašiljač pokazuje temperaturu minus dva, što govori da je Igor uginuo ili da mu je uređaj za praćenje otpao. Poučeni iskustvom mislili smo da je sup ili otrovan hranom ili upucan metkom. Kao da tražimo iglu u plastu sena obilazili smo tih sedam hektara, najpre svi zajedno, a zatim raspoređeni u strelce. Prevrnuli smo nebo i zemlju i na kraju smo u ugaženoj travi pronašli odašiljač, ali ne i Igora koji ga je nosio. Pouzdano znamo da je živ, pratimo ga preko krilne kartice," kaže Pejović. 

Sup Igor se izlegao na Uvcu u proleće 2016. ali je kao mladunac povredio krilo zbog čega su ga u oktobru iste godine preneli na oporavak u Zoološki vrt Palić. Na slobodu je pušten pre nepuna dva meseca, na Međunardni dan zaštite lešinara.

"Nama ostaje da proučimo teflonsku traku kojom se odašiljač vezuje za pticu i da pokušamo da utvrdimo zašto je odašiljač pao. Sup Igor je najverovatnije dobro i očekujemo da se uskoro pojave na hranilištu. U programu praćenja pomoću satelitskog odašiljača ostala su još dva beloglava supa, po imenu Zlatar i Marija," kažu u Fondaciji za zaštitu ptica iz Beograda. 

Igor je na slobodu pušten pre nepuna dva meseca, na Međunardni dan zaštite lešinara (Foto: Fondacija za zaštitu ptica grabljivica)

Specijalni rezervat prirode "Uvac" broji 500 ptica

Specijalni rezervat prirode "Uvac" zahvata oko 7.500 hektara na granici između Nove Varoši i Sjenice. Stanište je najbrojnije kolonije beloglavih supova u ovom delu Evrope koja broji oko 500 ptica. Beloglavi supovi hrane se isključivo strvinama, a zbog svog načina ishrane od velike su pomoći stočarima iz desetak opština.

"Stignemo i do najudaljenijeg kutka ovog dela Srbije, jer nas zovu gde god ugine ili strada neko grlo stoke. Dnevno prevalimo i po 350 kilometara, a gotovo da nema dana, a da na hranilište ne isteramo po neko uginulo goveče ili ovcu i kozu. Godišnje se na hranilištu Mastirine orlovima servira oko 270 tona uginulih životinja i klaničnog otpada," kaže Miljka Dučić, direktorka Rezervata "Uvac". 


Tagovi

Beloglavi sup Orao lešinar Specijalnog rezervata prirode Uvac Dobrila Igor Stevo Radovanović Novak Pejović


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.