Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore za ispašu
  • 03.11.2022. 18:00

Udružili se članovi mafije i birokracije - oštetili EU za oko 5 milijuna eura

Čak 150 kompanija je na prijevaru pribavilo oko 5 milijuna eura u periodu od 2010. do 2017.

Foto: Ranka Vojnović
  • 6.124
  • 371
  • 0

Sud na Siciliji donio je odluku prema kojoj je osuđena 91 osoba za organizirani kriminal. Europska unija je oštećena za oko 5 milijuna eura namijenjenih za potpore u stočarstvu, točnije za ispašu na tom mediteranskom otoku, piše AP News.

Čitanje presude počelo je u ponedjeljak kasno navečer, a završilo u rano jutro sljedećeg dana. Sud u Pattiju je za počinitelje izrekao kazne od dvije do 30 godina. Dugotrajni proces je započeo u ožujku 2021. godine, a vijećanje je trajalo tjedan dana. Oslobođeno je deset osoba.

Cosa Nostra i lokalna birokracija

Tužitelji su naveli da su se udružili članovi mafije i birokracije kako bi prevarili EU u vezi potpora za korištenje pašnjaka, uključujući državni park Nebrodi na istoku te regije. Čak 150 kompanija je na prijevaru pribavilo oko 5 milijuna eura u periodu od 2010. do 2017., uključujući i za zemljište koje je postojalo samo na papiru.

Na bivšeg direktora parka, Giuseppea Antocija, koji je pomogao istražiteljima da otkriju plan, 2016. je izvršen atentat kada su mu izrešetali automobil. Istražitelji su sumnjali da se radi o djelu Cosa Nostre, sicilijanske mafije.

Lažne potvrde

Optuženi su se koristili iznudama, nasiljem i prijetnjama da bi stekli kontrolu nad postojećim pašnjacima kako bi mogli podnijeti zahtjev za potpore. Razrađena shema prijevare uključivala je upotrebu fiktivnih vlasnika za dobivanje sredstava iz fondova EU, a dodijeljena sredstva su se zatim kretala kroz složen sustav financijskih instrumenata. To uključuje račune u inozemstvu, prije nego što su novčana sredstva završila u rukama prevaranata.

Kako bi ih dobili, podnositelji zahtjeva su morali priložiti potvrde da nemaju veze s kriminalom. Najčešće se radilo o lažnim dokumentima koje su mafiji dostavljali javni službenici i bilježnici.


Tagovi

Sicilija Cosa Nostra Subvencije Sicilijanska mafija Potpore


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]