Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti
  • 28.07.2022. 12:00
  • Braničevski okrug, Požarevac

Udruženje "Stig" najavilo proteste: Nisu krive uljare, nego država

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je kao rešenje ponudilo razgovor sa uljarama, ali je udruženje to odbilo, jer tvrde da oni nemaju problem sa uljarama, već da je za tu situaciju kriv državni vrh.

Foto: Nedeljko Savić
  • 2.866
  • 1.582
  • 0

Udruženje "Stig" iz Požarevca najavilo je protest u utorak 2. avgusta zbog niske cene suncokreta. Kako kaže predsednik udruženja Nedeljko Savić, država je "stavila šapu", zamrzla je cenu ulja, što znači da nisu krive uljare.

"Za desetak dana počinje žetva, a fabrike ulja još nisu izašle sa otkupnim cenama", rekao je Savić i dodao da su trgovački posrednici nudili cenu od 56 dinara po kilogramu bez PDV-a, a da je realna cena, kada se uzme u obzir aktuelna suša i troškovi proizvodnje, 700 evra po toni

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je kao rešenje ponudilo razgovor sa uljarama, ali je udruženje to odbilo, jer tvrde da oni nemaju problem sa uljarama, već da je za tu situaciju kriv državni vrh i zbog toga su u utorak najavili blokadu saobraćaja.

U utorak 2. avgusta, najavljena blokada saobraćaja

Problem vide u tome što je država ograničila cene ulja i fabrike nemaju sredstava za otkup novog roda.

"Rod će ove godine biti umanjen za 50 odsto, jer je suša uradila svoje. Iako su površine pod suncokretom povećane za sedam do osam odsto, rod će biti nikakav", kaže naš sagovornik i dodaje da ko bude imao dve tone po hektaru, može da bude srećan.


Tagovi

Protest 2. avgust Niska cena suncokreta Nedeljko Savić Udruženje Stig Blokada saobraćaja


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva