Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga OPGH Život
  • 30.07.2018. 18:00

Udruga OPGH Život: Izbori u komori ne smiju biti dok svi obvezni članovi prema zakonu ne budu punopravni članovi HPK

Ukoliko se izbori provedu u određenim rokovima bez obaveznih članova prema novom zakonu, smatramo da su svi obvezni članovi zakinuti i da im je uskraćeno pravo iz zakona da biraju i mogu biti birani, navode iz Udruge.

Foto: Bigstockphoto/Alexandru Nika
  • 281
  • 17
  • 0

Na inicijativu Udruge OPG-a Hrvatske Život u suradnji s predstavnicima nekoliko udruga iz različitih dijelova Hrvatske u Kutjevu je održan zajednički sastanak s glavnom točkom dnevnog reda: obavezno članstvo u HPK, donošenje statuta, pravilnika o provođenju izbora i sami izbori za predstavnička tijela koja trebaju biti izabrana do 31. prosinca 2018.

"Ovime želimo upozoriti na nelogičnosti Zakona o HPK (članak 22 i 23) koji definiraju rok za dostavu podataka o obaveznim članovima koji je u koliziji s rokovima za promjenu statuta a pogotovo s rokom za nove izbore predstavničkih tijela komore. Rok za dostavu podataka APPRRR teče od 01.01.2019 godine, dok se statut mora donijeti 60 dana od objave zakona (do kraja kolovoza 2018) a izbori za tijela komore se moraju obaviti do 31.12.2018. Po ovim rokovima nije jasno tko i koga će se birati na izborima jer do roka određenog zakonom komora neće imati popis obaveznih članova a niti brojno stanje članstva.

Ukoliko se izbori provedu u tim rokovima bez obaveznih članova prema novom zakonu, smatramo da su svi obvezni članovi zakinuti i da im je uskraćeno pravo iz zakona da biraju i mogu biti birani. Broj sadašnjih dobrovoljnih članova komore, oko 485, samo je dokaz da poljoprivrednici nisu zadovoljni radom komore, predstavljanjem poljoprivrednika te reakcijama komore na probleme u poljoprivredi, zakone i pravilnike. Izborima do 31.12.2018 godine njih oko 485 bi zapravo moglo sami sebe birati na mandat od 4 godine, te time smatramo da ostalih 60.000-80.000 članova nema svog predstavnika u komori i da su im time uskraćena njihova prava", navodi se u priopćenju. 

Smatraju da izbori u komori ne smiju biti dok god svi obvezni članovi prema zakonu ne budu punopravni članovi komore.

U skladu s navedenim traže te su isto poslali predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović, Vlaia RH, Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu uprave, Saborskom odboru za poljoprivredu i Hrvatskoj poljoprivrednoj komori: 

  1. Svakom budućem obaveznom članu dostaviti na kućnu adresu do 31.10.2018 g. da je od 01.01 2019 g obavezan član HPK sa njegovim pravima i obvezama prema komori te dostaviti popis članova komori
  2. Provedba izbora za tijela komore se obavlja u roku 60-90 dana od učlanjenja obveznih članova
  3. Prije izbora za tijela komore trebaju se provesti županijski izbori ( izabrati županijskog predsjednika, i delegate za glavnu skupštinu )
  4. Statut treba sada mijenjati samo u Članku 3. članstvo komore, a o daljnjim promjenama statuta će odlučiti nova tijela komore nakon provedenih izbora

Tagovi

HPK Zakon Udruga OPG Hrvatske Život Izbori


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]