Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga Život
  • 01.02.2014. 08:30

Udruga OPG-a – „Život“ krenula s radom

Svi prijedlozi i svaka pomoć radu udruge su dobrodošli, pa tako i svi oni koji su zainteresirani za članstvo, ili žele poduprijeti njihov rad

Foto: deposiphotos.com, luckybussiness
  • 1.859
  • 148
  • 0

Unatoč lošem vremenu, na sam dan osnivanja Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske, skraćenog imena “ŽIVOT”, 25. siječnja 2014. godine u Velikoj Kopanici, došlo je 70 utemeljitelja iz šest županija. U raspravi su izrazito prevladavala pozitivna očekivanja. Situacija je jako kritična i gospodarstva su upravo prisiljena na udruživanje, a ovoga puta imaju uza se i struku. Udruga je usvojila kao radni program teze skupine “Živo selo” o regeneraciji sela na bazi malih i srednje velikih obiteljskih gospodarstava. Par sudionika je doduše izrazilo bojazan da bi se moglo ponoviti iskustvo s nekim ranijim pokušajima okupljanja.

Znakovito je da su i vodeći optimisti i pesimisti poslije osnivačke skupštine vrlo lijepo i konstruktivno komunicirali i dogovarali kako bi usmjerili rad na šira okupljanja po županijskim podružnicama. Za predsjednika Udruge izabran je većinom Antun Laslo, a za podpredsjednike su izabrani Nikola Pajek i Zvonko Pipić - jednoglasno. U Izvršni odbor su izabrana po dva predstavnika iz svake zastupljene županije na osnivačkoj skupštini. Odlučeno je da sjedište Udruge bude u Kutjevu.

Cilj je osnivanja Udruge da obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima vrati i ojača prirodnu ključnu ulogu u proizvodnji hrane i očuvanju višefunkcionalog ruralnog prostora. Udruga se zalaže da to bude polazište poljoprivredne politike, od formuliranja zakona i propisa te definiranja tržišnih okvira, preko raznih mjera potpore seoskom poduzetništvu do aktivne pomoći i savjeta u slobodnom udruživanju obiteljskih gospodarstava kao razvojnog i tržišnog čimbenika. Udruga će pomagati svojim članovima u jačanju proizvodne i tržišne konkurentnosti, međusobne solidarnosti, čuvanju narodne predaje i prenošenju suvremenih iskustava putem međunarodnih doticaja i studijskih posjeta.

Foto: deposiphotos.com, luckybussiness


Tagovi

Život OPG Udruga Antun Laslo Zvonko Pipić Nikola Pajek Poljoprivredna politika