Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje ambrozije
  • 18.08.2021. 15:00

Učinkovita borba: Ambroziju suzbiti prije nego se osjemeni

Zbog toga je donesena i Naredba o poduzimanju mjera obaveznog uklanjana ove invanzivne vrste, koje se osim na poljoprivrednim mora provoditi i na nepoljoprivrednim površinama.

Foto: Renata Prusina
  • 334
  • 14
  • 0

Još nije kasno za suzbijanje ambrozije čija je cvatnja doduše započela, no traje sve do listopada. 

Naime, ovaj korov važno je suzbiti prije njegovog osjemenjivanje kako bi se spriječila sve veća pojava u idućim godinama. Osim što je milijun peludi koje u cvatnji otpušta vrlo štetno za alergičare, veliki je problem i što samo jedna biljka ambrozije može proizvesti oko 60.000 sjemenki godišnje. Ove sjemenske mogu preživjeti u tlu, prema nekim istraživanjima, i do 40 godina, pa tako predstavljaju konstatnu opasnost od izbijanja zaraze ovog korva na našim poljima kad god se postignu povoljni uvjeti za njihovo klijanje. 

Na mjere borbe protiv ove invazivne vrste, upozoravaju i djelatnici Uprave za stručnu podršku pri Ministarstvu poljoprivrede koji podsjećaju na Naredbu o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije. 

Prema njoj su vlasnici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta (vrtova, oranica, livada itd.), šuma i lovišta, ovlaštenici upravljanja vodotocima i kanalima te površinama uz vodotoke i kanale, ovlaštenici upravljanja i održavanja površina uz javne prometnice i željezničke pruge, ovlaštenici upravljanja parkovima i drugim javnim zelenim površinama, dužni provoditi mjere njenog uklanjanja.

Kazne i do nekoliko tisuća kuna

U borbi protiv ovog neugodnog korova najučinkovitije će rezultate dati istodobna primjena više mjera - mehaničkih, kemijskih i agrotehničkih. 

Što se tiče mehaničkog uklanjanja, ono se obavlja međurednom kultivacijom, okopavanjem, plijevljenjem i pročupavanjem eventualno izbjeglih biljaka, redovitom (višekratnom) košnjom, odnosno priječenjem prašenja i plodonošenja biljaka. 

Za kemijsko suzbijanje koriste se herbicidi koji imaju dozvolu za promet i primjenu u Republici Hrvatskoj, u skladu s uputom za primjenu koja je priložena uz sredstvo, a mogu se pronaći u FIS bazi Ministarstva poljoprivrede.

Zadnje, ali ne i manje učinkovito je agrotehničko, koje uključuje pridržavanje plodoreda, obradu tla, pravovremenu sjetvu i gnojidbu kultura, višekratno prašenje strništa i neobrađene (nezasijane) poljoprivredne površine.

Ambrozija: Invazivna, neuništiva, opasna za uzgajane kulture i ljude, ali i ljekovita?

O provedbi navedenih mjera brinu poljoprivredni i komunalni redari, fitosanitarna i šumarska inspekcija, a dopustite li da ambrozija na vašim poljima izmakne kontroli možete dobiti kaznu od 500 do više tisuća kuna. 


Tagovi

Suzbijanje ambrozije Invanzivni štetnik Naredba Mehaničko suzbijanje Kemijsko tretiranje Agrotehničko uklanjanje Kazne


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]