Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobra poljoprivredna praksa
  • 12.06.2016. 15:00

Učenici direktori, a poljoprivreda dobra praksa!

Kao zaokret od tradicionalnog načina prenošenja znanja, Srednja škola Dalj kroz natječaj za radno mjesto direktor - učenik potiče intrinzičnu motivaciju kod svojih učenika. Diče se, također, poduzetništvom, zadrugarstvom i projektima, ali ne zanemaruju ni dobru poljoprivrednu praksu koja je kruna njihovog uspjeha.

  • 1.927
  • 332
  • 0

Osim što učenicima pruža idealan spoj teorije, prakse i projektnih zadataka u području ekonomskih i poljoprivrednih zanimanja, obrazovni sustav Srednje škole Dalj temelji se na borbi za svakog učenika gdje su instruktivnom nastavom po završetku školovanja isti osposobljeni kako u teorijskom, tako i u praktičnom dijelu.

Učenje putem zadrugarstva!

Diče se Učeničkom zadrugom Dalya, članicom Učeničkog zadrugarstva Hrvatske koja predstavlja radno-proizvodnu organizaciju u koju su pored učenika dobrovoljno uključeni nastavnici, roditelji te članovi lokalne uprave i samouprave.

Učenici kroz deset raznovrsnih sekcija zadruge razvijaju interese i sposobnosti te pod vodstvom mentora stječu, produbljuju i primjenjuju biološka, tehnička, gospodarska, društvena i srodna znanja iz područja cjelokupnog proizvodnog procesa polazeći od planiranja i kretajući se sve do tržišnog i drugog načina vrednovanja rezultata rada.

Mentalni izazov učenika i nastavnika

Vizija im je napraviti zaokret od tradicionalnog načina prenošenja znanja i spoznaja kako bi uz pomoć novo-stečenih specifičnih znanja i vještina učenicima omogućiti djelovanje, rad i život u suvremenom društvu.

Novim modelom učenja u suvremenom obrazovanju smatra se učenje putem zadrugarstva, koje kao takvo, stavlja na iskušenje i nastavnike i učenike. U skladu navedenog, postavljam hipotezu: ako uvijek i bez prepreka radimo stvari koje znamo i koje bivaju laganim ne susrećemo se s mentalnim izazovima te ne dolazi do osobnog napretka.

Dobra poljoprivredna praksa

Učenici imaju pravo glasa!

Kroz zadrugu škola poučava učenike poduzetništvu, tj. pokretanju aktivnosti zbog postizanja određenog cilja uz preuzimanje rizika i odgovornosti. Međutim, ako se učenike izvijesti samo o misiji i strategijskom planu, postavljam hipotezu: uspjeh će izostati. Ključ počiva na temeljima emocionalne povezanosti iz koje proizlazi intrinzična motivacija kod učenika koje se ne gleda kao osobe čije pravo odlučivanja nije došlo, nego im se pruža mogućnost otvorenosti, sudjelovanja i davanja povratnih informacija kako bi se ostvarila emocionalna povezanost između profesora, učenika i organizacijskih ciljeva.

Poštenje i ljubav prema učenicima odražavaju kroz svakogodišnje besplatne ekskurzije iz kojih ni jedan učenik nije izostavljen.

Učenici s poslovnim iskustvom

Zahvaljujući poslovnim idejama temeljenim na uzgoju jagoda i zečeva te u poljoprivrednoj grani pčelarstva, pojedini učenici su već sada stekli poslovna iskustva u kojima su ideja i poslovni proces financirani iz učeničke zadruge.

Za ulog učenicima nije bilo potrebito raspolagati određenim financijskim sredstvima već (po)dokazati angažman, rad, upornost i redovito ispunjavanje obveza poslovnog procesa po čijem je završetku dužnost učenika prodati finalno dobro, te vratiti školi odnosno zadruzi uložena sredstva. Kao motivacija za trud i rad, dobit ide u ruke vrijednog učenika, te je interes za ovom vrstom poslovnog iskustva kod učenika sve veći.

Raznovrsne sekcije zadruge

Cjelokupno poslovanje zadruge obuhvaća 10 različitih sekcija: plastenik s jagodama, povrtnjak, klijalište, vinski podrum, pčelarstvo, voćnjak, marketing, etno turizam, računovodstvo i praktikum kuharstva. Svakom sekcijom zadruge upravlja mentor (nastavnik) koji svojim iskustvom pomaže u usavršavanju manje iskusnih učenika te ih tako priprema za tržište rada.

Upoznavanje učenika s osnivanjem poduzeća

Početkom školske godine održava se sastanak mentora u svrhu kompletiranja cjelokupnog Godišnjeg plana i programa rada, sastavljanja Školskog kurikuluma učeničke zadruge i međusobnog usklađivanja ciljeva. Godišnjim planom i programom zadruge utvrđuju se aktivnosti, nositelji i tijek aktivnosti. Tako je npr. jedna od važnijih aktivnosti obvezno mjesečno usavršavanje svih članova zadruge koje vode stručnjaci iz pojedinih nastavnih područja. Tim se putem učenici poljoprivrednih zanimanja upoznaju sa osnovama poduzetništva, osnivanjem poduzeća, prezentacijskim vještinama i ostalim.

Direktor - učenik

Nakon kompletiranog Plana i programa rada za nadolazeću školsku godinu slijedi raspisivanje natječaja za posao namijenjen učenicima za radna mjesta direktora, gdje pravo prijave na natječaj imaju svi učenici škole bez obzira na zanimanje koje su upisali.

Od prijavljenih kandidata očekuje se komunikativnost, spremnost na timski rad i preuzimanje rizika, inovativnost i kreativnost. Kandidati se izabiru na temelju obavljenog razgovora za posao na kojem su prisutni potencijalni direktor, tajnik, voditelj zadruge i mentor odgovarajuće sekcije. S odabranim učenikom direktorom potpisuje se ugovor o radu na određeno vrijeme u trajanju jedne školske godine. Po isteku ugovora, učenik (direktor) se može prijaviti sljedeće školske godine na isto ili neko drugo radno mjesto u onoj sekciji koja najviše odgovara njihovim interesima i željama. Organizacijske prakse su dokazale da učenici, kako sazrijevaju, apliciraju za zahtjevnija radna mjesta imajući potrebu za životom, ljubavlju, učenjem i ostavljanjem naslijeđa.

Stručno usavršavanje učenika

Direktori (učenici) se promatraju kao cjelovite ličnosti koje planiraju, stvaraju i odlučuju. U sklopu zaduženja su dužni voditi mjesečnu evidenciju o odrađenom poslu u sklopu zadruge koju zadnji radni dan u mjesecu ovjerava nastavnik mentor svojim potpisom i dostavlja voditelju učeničke zadruge. Voditelj zadruge na temelju mjesečne evidencije obračunava plaću za učenike. Prema Pravilima Učeničke zadruge mjesečno mora biti minimalno 12 odrađenih sati kako bi se mogla isplatiti plaća za direktora. Učenici se pored stručnih usavršavanja u školi, redovno vode i na stručne ekskurzije kako bi se dodatno proširilo njihovo znanje.

Učenici otkrivaju velike stvari poput traženja kupaca, dobavljača i načina promoviranja, koje ipak nisu tako teška stvar kako se na početku činilo. Direktori imaju redovite sastanke tijekom cijele školske godine na kojima detaljno analiziraju cjelokupno poslovanje, raspravljaju o idejama i načinima rješavanja problema.

Dobra poljoprivredna praksa

Osim što su postigli ravnotežu u ostvarivanju rezultata kroz mjesto direktora, dobru poljoprivrednu praksu obavljaju na 1,5 ha površine voćnih i povrtnih kultura, no, također se diče učeničkim iskustvom uzgoja u zaštićenim područjima.

U neposrednoj blizini vodo crpilišta uzgajaju razne voćne vrste od kojih su neke: jabuke, kajsije, kruške, šljive, te jagode pod folijom (6 x 125 metara) radi bolje kakvoće i ranijeg dozrijevanja. Kako bi učenicima omogućili što bolju praktičnu nastavu, s namjerom proizvodnje presadnica i usvajanja vještine pikiranja, izradili su dva klijališta iz kojih lokalnom stanovništvu prodaju presadnice.

Dobitnici nagrade za Naj proizvod

Isto tako, u sklopu zadruge proizvode se alkoholna i bezalkoholna pića na bazi jagode, kruške, jabuke, kajsije, pekmez i slatko od jagode, te lavanda, eterična ulja od lavande i med, no marljivo izrađuju bukete i loptice od cvijeta lavande koji su rezultat vrijednih ruku marljivih učenika. Najpoznatiji proizvod Zadruge je vino od jagode koje je dobitnik nagrade za Naj proizvod na Državnoj smotri učeničkih zadruga.

Proizvodnja i prodaja slastica, kolača i torti

U ovo vrijeme najveći ugled u sklopu učeničke zadruge imaju sekcije Plastenik s jagodama (gdje se odvija svakodnevna redovna prodaja svježih jagoda lokalnom stanovništvu i lokalnim trgovačkim subjektima) i Praktikum kuharstva koji je opremljen vrhunskom opremom te se u sklopu istog, uz stručno vodstvo i nadzor mentora radi na proizvodnji i prodaji slastica, kolača i torti.

Nagrađivanje svih učenika besplatnim ljetovanjem!

Od drugih se također razlikuju u svako-godišnjoj organizaciji ljetovanja u trajanju od pet dana na račun škole. Pri organizaciji ne rade eliminaciju, te sve učenike nagrađuju putovanjem. Osim što su svojim ustupcima razvili intrinzičnu motivaciju, ovime su ih podučili i ekstrinzičnoj.


Fotoprilog


Tagovi

Zadruga Zadrugarstvo Poljoprivredna škola Projekti Učenje Inovacije Strateški plan Strategija Učenici Praktična nastava Poslovno iskustvo Plastenik


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]