Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radionice u poljoprivredi
  • 24.01.2020. 17:00
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Starčevo

U Starčevu održana radionica o održivoj poljoprivredi i biodiverzitetu

U Starčevu, u blizini Pančeva, održana je radionica o viziji budućnosti poljoprivrede. Kao deo projekta "Horizont 2020", fokusirana je na izazove sa kojim se susreću poljoprivrednici, kao i na optimalna rešenja za sve učesnike ekosistema.

Foto: Vladimir Filipović
  • 173
  • 6
  • 0

Dana 22. januara 2020., u prostoriji svečane sale Mesne zajednice u Starčevu, u organizaciji Društva pčelara Starčevo i Biološkog fakulteta iz Beograda, održana je radionica pod nazivom "Vaša vizija budućnosti poljoprivrede? Održivost proizvodnje i biodiverziteta". Ova radionica deo je projekta "Horizont 2020", "Kombinovanje ekosistemskih usluga: mehanizmi i interakcije za optimalnu zaštitu useva, unapređivanje polinacije i produktivnosti (EcoStack)".

U navedeni projekat, pored Biološkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, uključene su još 24 naučno istraživačke organizacije iz 14 zemalja Evrope, kao i grupe učesnice iz Srbije: Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) i Semenarska asocijacija Srbije. Takođe, u cilju uspešne implemetacije projekta, uključeni su i dr Vladan Ugrenović iz Instituta za zemljište i dr Vladimir Filipović iz Instituta za proučavanje lekovitog bilja "Dr Josif Pančić".

Unapređenje ekosistemskih usluga

Projekat EcoStack fokusiraće se na upravljanje postojećim korisnim organizmima unutar polja, povećavajući njihovu brojnost i raznolikost manipulacijom elemenata unutar ili u neposrednoj okolini polja. "Ovim putem poljoprivrednicima, ali i široj javnosti, obezbediće se znanja i rešenja potrebna za maksimizaciju ekosistemskih usluga za proizvodnju useva, pre svega usluge oprašivanja useva i biološke kontrole štetočina, uz minimiziranje štetnih uticaja poljoprivrede na životnu sredinu pa i pčelarstvo i obezbeđivanje profitabilnosti poljoprivredne proizvodnje", poručuju organizatori.

Ovo će uključivati dizajniranje i održavanje cvetnih pojaseva (flower strips) ili drugih tipova prirodnih ivica polja, kombinovanje različitih tipova združenih useva i polikultura, upotrebu organskih pokrova (malčeva), razvijanje novih biopesticida, korišćenje korisnih endofitskih gljiva i zemljišnih mikroorganizama i mnoge druge metodologije. Istraživanja će uključiti konvencionalne i organske sisteme, poljoprivredne, hortikulturne i permanentne zasade, pastoralne i mešovite sisteme u okviru više pedoklimatskih zona Evrope dok će fokus istraživanja biti na uljanoj repici, pšenici, krompiru, paradajzu, voćnjacima (voćke i masline) i vinogradima, kao i na livadama/pašnjacima.

Ciljevi i značaj istraživanja

U okviru radionice od strane dr Milana Plećaša, docenta, Dr Ljubiše Stanisavljevića, vanrednog profesora, dr Anđelka Petrovića, vanrednog profesora i Jovane Raičević, studenta doktorskih studija, predstavljeni su ciljevi i značaj EcoStack-a, a nakon toga održana je serija interaktivnih aktivnosti sa fokusom na:

  • identifikaciju glavnih trenutnih problema i izazova u poljoprivredi, posebno u suprotstavljenim potrebama za povećanjem prinosa i očuvanjem prirodnih resursa;
  • uspostavljanje ideja za poboljšanje poljoprivredne proizvodnje u bliskoj budućnosti i diskusiju o njihovim prednostima, izvodljivosti i problemima;
  • formulisanje akcionog plana koji bi vodio ka implementaciji predloženih unapređenja i njihov značaj za poljoprivrednike i proizvođače.

Rezultati ove radionice biće objedinjeni sa rezultatima sličnih skupova koji se sprovode širom Evrope i biće uključeni u buduće analize i kao osnova za donošenje novih poljoprivrednih regulativa.

Ovo je prva u nizu edukacija koja će biti organizovana u okviru EcoStack projekta. Rezultati i zaključci biće dostavljeni na uvid javnosti i korišćenje svim učesnicima projekta. Pored pčelara, na radionici su učestvovali ratari i voćari.

Zbog pozitivne interakcije između moderatora i učesnika, predavanje je završeno tek nakon pet sati.


Tagovi

Radionice u poljoprivedi Održivost proizvodnje Biodiverzitet Horizont 2020 EcoStack Ekosistemske usluge Združeni usevi Izazovi u poljoprivredi


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao