Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor godine 2021
  • 06.03.2021. 12:00

U Srbiji predstavljen traktor godine MF 8S.265

Model ima izuzetnu preglednost. Maksimalnu snagu traktor postiže na 1.600 obr/min. To je dovoljan znak koliko je ovaj model "štedljiv". U odnosu na prethodnike uštede su i 10 odsto.

Foto: Đorđe Simović
  • 403
  • 24
  • 0

U vanrednim uslovima koje već godinu dana diktira pandemija virusa COVID-19, desetkovan je broj agrarnih događaja, a i većina onih koji su održani preseljeni su u onlajn sferu. Međutim, retki su imali zadovoljstvo da proprate promociju traktora godine 2021., Massey Ferguson-a 8S.265 koju je organizovala kompanija ITN u Beogradu.

MF ubedljivo najbolji "ratarac"

O ovom gorostasu više smo saznali od Marije Antanasković koja je predstavnica Srbije u komisiji koja bira traktor godine. Inače, članovi komisije su novinari koji pišu u specijalizovanim časopisima o poljoprivrednoj mehanizaciji, stručnjaci su sa poljoprivrednih fakulteta i savetodavnih službi.

"Princip je takav da pri izboru u svakoj kategoriji određujete parametre koji se tiču hidraulike motora, transmisije, i ostalog. Kada se zbroje glasоvi žirija, onaj model koji ima najviše - on je pobednik. Kod traktora Massey Ferguson 8S.265 svaki taj sklop dobio je veći broj poena u odnosu na druge modele koji su bili u toj kategoriji i zato je postao traktor godine", objašnjava Antanaskovićeva.  

Marijа Antanasković je predstavnica Srbije u komisiji koja bira traktor godine

Naša sagovornica kaže da ovaj traktor posebno odlikuje takozvani "U" profil.

"To znači da je prednji kraj traktora odvojen od kabine. Čitava 24 centimetra. To je bitno za rukovaoca jer je manji prenos vibracije i buke, ali je i manje zagrevanje, pa se štedi energija na hlađenje kabine. S obzirom na to da je ovaj traktor 265 KS i 20 KS "bustane" snage, to uopšte nije zanemarljivo kada se radi na velikoj površini", pojašnjava i dodaje da traktor ima usklađen rad motora i transmisije.

Najbolji među najboljima: Massey Ferguson, Valtra, Fendt i Claas

"Transmisija je speцifična jer ima ugrađen sistem duple spojnice. U suštini, to je "power shift" transmisija koja ima sedam brzina u četiri segmenta, znači 28 napred, 28 pozadi. U svakom momentu se usklađuje broj obrtaja motora sa potrebnom brzinom i snagom."  

U Massey Ferguson 8S.265 je ugrađen motor snage 5. Poseduje sistem selektivne katalitičke redukcije, katalizator dizel oksida kao i čestica čađi "u jednom paketu". Model ima izuzetnu preglednost. Maksimalnu snagu traktor postiže na 1.600 obr/min. To je dovoljan znak koliko je ovaj model "štedljiv". U odnosu na prethodnike, uštede su i 10 odsto. Inače zbog pandemije, žiri je odlučio da ove godine u finale za najboljeg "ratarca" uđu svi prijavljeni traktori, njih devet, i pri tome je MF 8S.265 odneo ubedljivu pobedu.

Kako se bira traktor godine?

Ovaj izbor organizuje neprofitabilna organizacija TotY. Okuplja 26 članova žirija iz 24 zemlje Evrope. Svi proizvođači traktora mogu da se prijave za takmičenje. Uvek se trakor bira u prethodnoj godini. Dakle, poslednji izbor je bio u 2020., a traktor nosi laskavu titulu "Traktor godine 2021.".

Obaveza proizvođača traktora je da prijavljeni traktor u jednom trenutku uđe u komercijalnu prodaju, odnosno da je dostupan kupcima. Ovogodišnji pobednici bi trebalo da uđu u komercijalnu proizvodnju u poslednjem kvartalu 2021.

Samo najbolji može biti Traktor godine

U redovnim okolnostima, u maju svake godine, predstavnici prijavljenih traktora veoma detaljno predstavljaju svoje modele. Sredinom jula se odaberu finalni modeli tako da najviše bude pet traktora u svakoj kategoriji. Proizvođači pozivaju članove komisije u drugoj polovini godine da testiraju traktore kako bi im odredili odgovarajuće parametre.

Potom se na sajmovima, jedne godine Agritehnica u Hanoveru, a druge EIMA u Bolonji proglašavaju traktori godine u četiri kategorije: specijalizovani traktor, univerzalni traktori, veliki ratarski traktori, a od 2020. se bira i "održiv" model koji u sebi sadrži savremena IT rešenja koji omogućuje energetsko-ekonomsku održivost poljoprivrede.


Tagovi

Traktor godine Massey Ferguson Srbija Marija Antanasković


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."