Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nepogoda
  • 29.04.2022. 17:00

U samo 10 minuta tuča pokosila nasade voća i povrća

Stanovnici sela općine Topola u susjednoj Srbiji zbrajaju štete nakon olujnog nevremena. Inače, cijelo je područje pokriveno automatskim protugradnim stanicama. 

Foto: Marija Lazarević
  • 1.374
  • 286
  • 0

Olujno nevrijeme s tučom u svega desetak minuta pokosilo je cjelokupnu ljetinu obitelji Duške Veljković iz sela Bor kod Topole u susjednoj Srbiji. Oblak s tučom, kaže, došao je iz pravca Rudnika, protugradna služba je djelovala, ali spasa nije bilo.

"Tuča je padala oko 10 minuta, veličina klikera i graška, možda čak i krupnijih na momente. Sve je uništeno za svega nekoliko minuta i nažalost nije prvi put, svake godine nas pogodi. Brojne voćne vrste su oštećene sada u samom početku vegetacije i taj gubitak je nenadoknadiv, ne samo ove godine već ni sljedeće neće biti roda i kvalitete kakav se očekivao", rekla je Veljković.

Općina najavljuje pomoć

Veliku štetu pretrpelo je i selo Božurnja koje broji na desetine voćara i povrćara. 

"Bilo je strašno, baš smo se uplašili, oštetilo nam je i automobil - ja ono nisam doživjela. Rakete čula nisam, zagrmjelo je jednom malo i onda je samo krenulo 'sipati', šteta je na pojedinim kulturama 100 posto. Ne može se reći što je grašak, luk, krumpir, rajčica, sve je doslovno samljeveno", kaže Vinka Stevanović i dodaje da je oštećena i vinova loza, višnje, šljive... 

Nakon tuče više se nijedna kultura ne prepoznaje, kaže Vinka

Iako su voćari i povrćari pretrpjeli veliku štetu u ovoj vremenskoj nepogodi, nadležni iz lokalne samouprave najavili su pomoć i podršku svim građanima koji imaju oštećenja kako na usjevima tako i na objektima. 

"Obratit ćemo se Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu i pokušati osigurati neku pomoć za naše sugrađane koji su pretrpjeli štetu", rekao je Vladimir Radojković, prvi čovjek općine Topola te pozvao poljoprivrednike da osiguraju usjeve. Dodao je da je bilo i poplavljenih kućanstava. 

Zbrajaju milijunske štete

Inače, ovo je prvi put u ovoj godini da ovu općinu zahvati nevrijeme praćeno tučom, iako svake godine u ovoj šumadijskoj varošici zbog iste vremenske neprilike zbrajaju više milijunske štete. Inače, čitavo je područje pokriveno automatskim protugradnim stanicama

Desetkovan rod voća

Tuča je naziv za vrstu visokih padalina u obliku ledenih oblutaka. Ove padaline prave velike gubitke poljoprivredi i smatraju se nepogodom. Nastaje u oblacima koji se zovu kumulonimbusi. Događa se da snažne zračne struje odvuku vodene kapi iz oblaka u više slojeve gde je temperatura niža.

Kapi se tamo zalede i poprime oblik lopte, odnosno pretvaraju se u led. Kada uzlazna struja koja je ponijela te kapi ne može više držati njihovu masu, ledene kugle padaju na zemlju. Najčešće nisu veće od pet milimetara, ali se događa da budu daleko veće i nanesu velike štete. 


Fotoprilog


Tagovi

Vinka Stevanović Duška Veljković Protugradna zaštita Tuča Olujno nevrijeme


Autorica

Marija Lazarević

Više [+]

Po obrazovanju agronomka, a po struci novinarka, preferira poljoprivredne teme.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]